CRNA HRONIKA

SARAJEVO Nastavljeno suđenje ubici Harisa Selmana

Dalibor Sulejmanović ubio mladića pa otišao spavati

A. KAPO

28.2.2015

Saslušavanjem svjedoka Tužilaštva Vahidina Đane i Ahmeda Kadrića jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Daliboru Sulejmanoviću (31), nastanjenom u Sarajevu.

On je optužen da je 24. jula prošle godine u dvorištu napuštene kuće u ulici Emira Bogunića Čarlija na broju 30, u blizini stare željezničke stanice u sarajevskoj općini Ilidža, iz automatske puške ubio Harisa Selmana (23). Osim za ubistvo, Sulejmanović se tereti i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Bio pijan

Vahidin Đano, pripadnik Policijske stanice Ilidža, kazao je kako je 24. jula prošle godine, kada je došao na posao, upoznat da se dogodilo ubistvo te da se odmah uputio na mjesto događaja da pomogne kolegi Muameru Šataru. 

- Znajući da u objektu žive Marko (nadimak Dalibora Sulejmanovića, op. a.), njegova braća Tarzan i Rambo te nevjenčana supruga Aiša Seferović, neko od kolega pitao je gdje su te smo utvrdili da ih nema. Potom smo našli Tarzana, koji je pozvan na razgovor. Ubrzo smo u blizini stare pošte našli Aišu. Ona nam je kazala da se on krije u blizini. Zatekli smo ga kako spava na fotelji. Maskirao se, odnosno bio je okrenut kontra zida tako da je bio skoro neprimjetan. Ništa nismo našli kod njega ili u objektu. Poslije sam čuo da su pronađene dvije puške u drugom objektu na Hrasničkoj cesti - ispričao je svjedok.

sudjenje-sulejmanovic-6

Porodica ubijenog Selmana u publici

Na pitanje tužiteljice Šejle Herceglije u kakvom je stanju bio Sulejmanović te šta je kazao kada su mu saopćili zbog čega su došli, svjedok je rekao:

- Bio je u veoma alkoholiziranom stanju. Kazao je da je bio u objektu i da je pucao - odgovorio je svjedok. 

Policajac Đano kazao je tokom svjedočenja da poznaje Sulejmanovića, jer je i ranije privođen zbog pucnjave i aktiviranja eksplozivne naprave. 

Neprijatni mirisi

Policajac Ahmed Kadrić ispričao je da su ranije dobivali prijave građana zbog Sulejmanovića, Aiše, Tarzana, Zahide i izvjesne Sandale što zbog neprijatnog mirisa, što zbog narušavanja javnog reda i mira. 

Naredno ročište zakazano je za 18. mart, kada je planirano saslušavanje svjedoka Tužilaštva Sebastijana Alića i Aiše Seferović.

Nije pružao otpor

Kadrić, koji je, zajedno s kolegom Đanom, radio na dan ubistva, također je rekao da kroz službu poznaje Sulejmanovića. 

- Znajući mjesto gdje se dogodilo ubistvo, zaključili smo da bi se moglo raditi o Marku. Kada smo ga pronašli, nije pružao otpor. Osjetio se zadah od alkohola. Imao sam osjećaj da nije znao šta se dogodilo. Potvrdio nam je da je u kritično vrijeme bio u objektu gdje se dogodilo ubistvo - kazao je svjedok.