CRNA HRONIKA

Odbrana Turkovića u panici poseže za lažima i podvalama

ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA Osujećen Karkinov pokušaj odugovlačenja postupka

B. CERIĆ – A. KAPO

28.2.2015

Fahrija Karkin, advokat Zijada Turkovića, šefa zločinačke organizacije, pokušao je po ko zna koji put uhvatiti posljednju slamku spasa odugovlačenjem postupka u ovom predmetu, ali ga je sudija Senadin Begtašević, predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH, spremno dočekao na ročištu u četvrtak te je spriječio bilo kakav daljnji oblik opstrukcije u ovom predmetu.    

Pročitan transkript

Poznato je da se presuda u apelacionom postupku treba donijeti do aprila ove godine, jer bi Turkoviću, u suprotnom, i prije presude mogao biti ukinut pritvor. Zbog toga je Karkin na pretprošlom ročištu tražio čak devet ročišta za izlaganje završnih riječi, što je presedan u advokatskoj praksi. 

Na ročištu u četvrtak Karkin se poslužio prevarom. Tvrdio je da je, zapravo, rekao da mu treba devet dana za pripremu završnih riječi. No, sudija Bektašević već je imao spreman transkript sa suđenja, iz kojeg je pročitao Karkinovu izjavu u kojoj traži devet dana za iznošenje odbrane.

- U svim modernim advokatskim priručnicima stoji da je optimalno vrijeme za izlaganje završnih riječi od 45 minuta do sat – pojasnio je sudija Bektašević, koji je, na koncu, saopćio odluku da će Karkin imati na raspolaganju dva ročišta za izlaganje završnih riječi. 

Begtašević je dodao da će na taj način odbrana imati i više nego optimalno vrijeme za izlaganje završnih riječ, čime je spremno preduprijedio pokušaje odbrane da odugovlači proces.  

I optuženi Turković pokušao je obmanuti Sudsko vijeće te je kazao da i on želi više ročišta za izlaganje završnih riječi, ali se Vijeće nije ni obaziralo na njegovu primjedbu.

Da optuženi u ovom predmetu, u očajničkom pokušaju da se izvuku, ne prezaju ni od laži, pokazuje i postupak optuženog Aljovića, koji je tokom izlaganja završnih riječi u četvrtak pokušao za svoju kriminalnu sudbinu okriviti prvenstveno hrabru tužiteljicu Dianu Kajmaković, koja je, uz Olega Čavku, potpisnik optužnice za zločinačku organizaciju Turkovića. S tim u vezi, osmislio je laž kako je tužiteljica Kajmaković tražila, navodno, da sarađuje kako bi uhapsila Turkovićevu suprugu Šejlu. 

Prihvaćeni dokazi

Ono što odbranu, očito, žulja, a što je u svojoj završnoj riječi tužiteljica Diana Kajmaković navela, jeste to da u drugostepenom postupku odbrana nije ponudila nijedan novi dokaz kojim bi prvostepena presuda mogla biti ukinuta. Osim toga, Apelaciono vijeće Suda BiH već je u svom ranijem rješenju skoro sve dokaze Tužilaštva prihvatilo kao nesporne.  

Prvostepenom presudom Zijad Turković i Milenko Lakić osuđeni su na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po 40 godina. Saša Stjepanović osuđen je na 12, Muamer Zahitović na tri, a Fadil Aljović na pet godina zatvora. 

Majka ubijenog Ajdarija: Turkoviću Arapi trebaju odsjeći glavu, to je pravda!

Na ročištu u četvrtak u publici se nalazila i Habiba Salkica, majka mučki ubijenog Vernera Ajdarija. Ona je za “Dnevni avaz” kazala kako ju je u toku pauze, s obzirom na to da nije izlazila zbog narušenog zdravstvenog stanja, Turković na mikrofon pozivao da dođe!

untitled-10

Salkica: Uplakana došla na suđenje

- Njemu trebaju suditi Arapi i da mu glavu odrežu. Samo bi to bila pravda – kazala je Salkica za “Dnevni avaz”. 

Monstruozna ubistva i pljačke 

Krivična djela koja je počinila ova monstruozna grupa, uznemirila su svojevremeno cijelu bh. javnost te svrstala našu državu među zemlje visokog sigurnosnog rizika. U preciziranoj optužnici pojašnjeno je kako je Zijad Turković planirao i izvršio ubistvo Mithata Mekića i njegove trudne djevojke Marije Salas-Kortez, dok je Marija Tolića i Vernera Ajdarija ubio Milenko Lakić u Turkovićevom prisustvu i prema njegovoj naredbi. 

Tijela Mekića i njegove djevojke odvezli su na lokalitet Šavnika i zakopali ih, dok su tijela Tolića i Ajdarija ukopana na lokalitetu Ivan-sedla, općina Hadžići. Ova grupa se, osim za monstruozna ubistva, tereti i za međunarodnu trgovinu drogom, pranje novca, otimanje dionica Fabrike čarapa “Ključ” te za pljačku 2,5 miliona maraka iz Sarajevskog aerodroma.

Došla je do izražaja podmuklost bračnog para

Tokom prvostepenog postupka vođi i pripadnicima zloglasnog klana Zijada Turkovića, Sud BiH utvrdio je da je u Mercedesu ML (A05-E-194) Šejle Turković pronađen DNK materijal Zikine dvije brutalno likvidirane žrtve, da se u njenom stanu na Grbavici miješao heroin, a da je ona vodila evidenciju o dilanju droge i brojila novac. Tokom istrage teških zločina Turković i Kalender diktirali su tekstove Šejli da bi za sve optužili Darka Eleza. Između njih dvojice zbog toga je nastao sukob pa je Turković pokušao likvidirati Anesa Kurbegovića, Dragana Perišića Bejbija i Mensura Aljičevića. Podmuklost bračnog para Turković došla je do izražaja kada su otišli u Kantonalno tužilaštvo da bi “pomogli” u istrazi.

untitled-11

Šejla Turković: Heroin miješan u njenom stanu

- Oni su time htjeli postići dva cilja - saznati stanje spisa i doznati informacije kojima Tužilaštvo raspolaže – kazala je Kajmaković tokom prvostepenog postupka.

Tužiteljica Diana Kajmaković ponovo je u završnim riječima zatražila da se od Turkovićeve supruge Šejle oduzme 47.755 KM stečenih izvršenjem krivičnih djela, a za koje je Sud već ranije obustavio izvršenje finansijskih transakcija.