BIH

Muhamed varao Fatu, izgubio imovinu pa ubio advokaticu!

OTKRIVAMO Bizarna pozadina mučkog ubistva bihaćke advokatice

Autor:M. DEDIĆ

28.2.2015

Advokatica Jasmina Koričić (61) iz Bihaća, koja je mučki ubijena 13. februara na ulazu u svoj ured u naselju Prekounje od podmetnute ručne bombe, stradala je, kako saznajemo, zbog bizarnog imovinskog slučaja, podjele imovine nakon brakorazvodne parnice između Muhameda Budimlića i njegove bivše supruge Fate. 

Fata otišla

Kao što smo već objavili, istražitelji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) nakon širokih operativnih radnji došli su do više osumnjičenih, a forenzičkom provjerom materijalnih tragova na mjestu ubistva krug osumnjičenih se suzio na 63-godišnjeg Muhameda Budimlića iz mjesta Podgredine kod Cazina. 

Budimlić, koji u Podgredinama ima kuću, živi i radi u Salcburgu u Austriji. U Austriji žive i njegov sin Hasan i kćerka Nisveta, a u Cazinu kćerka Mirzeta i bivša supruga Fata. Za sada nema informacija o eventualnom raspisivanju potjernice. 

S Hasanom Budimlićem uspostavili smo kontakt nekoliko sati nakon pretresa kuće u Podgredinama, kojem je prisustvovala i Fata. Na pitanje o ocu, imovinskom sporu i brutalnom ubistvu advokatice Koričić, Hasan je izbjegao direktan odgovor.

- To je duga priča. Rano idem na posao pa se moram odmarati. Čut ćemo se kasnije - kazao je.

Prema pouzdanim informacijama do kojih je došao „Avaz“, nesretna advokatica više godina je zastupala Muhamedovu bivšu suprugu i njenog i Muhamedovog sina Hasana u sporu zbog podjele porodične kuće u Podgredinama. Inače, bračni život je okončan, kako smo čuli u selu, nakon što je Fata napustila zajedničku kuću, jer ju je njen tadašnji supružnik varao s drugim ženama. Ovaj imovinski spor traje deset godina, a Muhamed je, da bi spriječio bivšu suprugu da dobije svoj dio, kuću i zemlju sudski preveo na sestru Hasedu Sivić. Tokom mučnih sudskih ročišta bilo je svega, a nakon jednog od njih, kada je bilo jasno da će bivšoj ženi pripasti dio kuće, Muhamed je Fatu pretukao, što je zabilježeno i u policijskim izvještajima. 

screenshot-1

Bivšu Muhamedovu suprugu našli smo kod sestre Đule Memić u Cazinu, ali ona nije željela razgovarati.

- Teško joj je, nasekirana je. Ona je u sudskom sporu s Muhamedom samo tražila svoj dio, a eto šta se dogodi – kazala nam je Fatina sestra. 

Prijave i podmetanja

Muhamedova sestra Haseda Sivić, logično, brani brata.

- Fata je imala sve, živjela je bolje nego iko, ali ga je napustila. Moj brat u mladosti je imao druge žene, muškarac je, ali kasnije nije. On je Fatu molio da ostane, ali nije htjela, a na to ju je nagovorio sin Hasan. Hasan je oca i u Austriji prijavio za nekakvu drogu koja mu je podmetnuta u auto, pa je Muhamed odležao dva mjeseca u zatvoru - ispričala nam je Haseda. 

Ona vjeruje da je „ubistvo advokatice Hasan namjestio ocu“. Kazala je da je njen brat bio u BiH do 26. januara, kada im je umrla sestra Rasima, a onda se morao vratiti u Austriju zbog „štemplanja na arbajtsamtu“ (Arbeitsamt, biro rada, op. a.). No, policijska istraga, kako stvari stoje, kaže da je Muhamed Budimlić krišom došao u BiH i odmah se vratio nakon što je postavio bombu pred ured advokatice Koričić.

Međunarodna potjernica

Tužilaštvu i MUP-u USK u daljnjem toku istrage predstoji posao privođenja i hapšenja osumnjičenog Muhameda Budimlića. Ako se ne pristane dobrovoljno pojaviti kod nadležne tužiteljice Azre Ibrahimpašić, bit će raspisana međunarodna potjernica.