LIFESTYLE

Šanse jedan naprema pola miliona: Britanski par dva puta dobio "različite" blizance

Genetski fenomen

(M.M.)

28.2.2015

Alison Spooner  i njen partner Dean Durrant, dva puta su iznenadili potomstvom.

Naime, sedam godina nakon što su dobili po jedno crno i bijelo dijete, 27-godišnja majka je ponovo rodila blizance sa različlitom bojom kože.

Šanse za takvo nešto su jedan naprema 500.000.

screenshot-6

Kada je par dobio prve kćerke blizankinje 2001. godine, bili su zaprepašteni činjenicom da njihova kćerka Lauren ima majčine plave oči i crvenu kosu, dok njena sestra ima Hayleigh ima tamnu kožu i kosu, kao njihov otac Dean.

Kada je gđa. Spooner iz Hampshirea ponovo ostala trudna prije četiri godine, prijatelji i familija su se šalili da su se kladili oko toga da li će se ista stvar dogoditi opet. 

Doktori, koji su donijeli na svijet prvi par beba, bili su šokirani kad je na svijet došao i drugi par beba različite boje kože.

Pored ogromne rijetkosti da dva seta blizanaca različite kože imaju iste roditelje, ali je još rjeđe da naslijede tačnu boju kože i kose po majci, odnosno ocu.

Šanse za to su zapravo jedan naprema pola miliona.

Genetski fenomen se dešava kada dva različita jajašca budu oplođena sa spermom različitih donora, za razliku od identičnih blizanaca čiji se zajednički genetski materijal iz jednog jajašca podijeli na dva različita embrija.

- Bila sam šokirana kada sam saznala da ponovo nosim blizance, ali nikad nisam ni pomislila da bi ponovo mogle ispasti potpuno različite, kazala je Alison.