BIH

Ivanić: Za mene Dan nezavnosti ne postoji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Redakcija

28.2.2015

Referendum o tzv. nezavisnosti BiH i ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine u Sarajevu, tragični su događaji koji označavaju početak rata u BiH, i zbog toga Srbi nikada neće učestvovati u obilježavanju tog datuma, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

- Gnusno ubistvo srpskog svata i referendum, koji je održan protiv volje srpskog naroda, bili su uvod u krvavi rat. Sasvim je jasno i evidentno da nema političara iz Republike Srpske koji to može da prihvati kao nešto što je normalno, i zato za mene taj dan, koji se u dijelu BiH obilježava kao takozvani dan državnosti BiH, jednostavno ne postoji - naglasio je Ivanić.

On je rekao, da ako neki praznik duboko iritira i vrijeđa Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, onda je to svakako 1. mart.

- Nadam se da će doći do sazrijevanja svijesti, posebno kod političara u Sarajevu, da odustanu od dosadašnje neprimjerene prakse iritiranja i inata, i da ćemo u nekom budućem vremenu kompromisom doći do praznika koji bi bili prihvatljivi za sve narode i građane BiH - istakao Ivanić.

Prema njegovim riječima, ako se želi nešto ozbiljno napraviti u BiH, najprije se mora doći do kompromisa svih konstitutivnih naroda i ostaviti po strani svi praznici koji nekoga iritiraju.