KOŠARKA

Nuggetsi neće žuriti sa povratkom Nurkića

KOŠARKA Nakon povrede našeg NBA centra

E. J.

28.2.2015

Činjenica da su Nagetsi tako brzo saopćili da Jusuf Nurkić neće igrati u narednom meču protiv Juta džeza, sigurno nije dobar znak, komentirali su mediji iz Denvera nakon što je bosanskohercegovački košarkaš zbog povrede stopala napustio parket u posljednjoj četvrtini susreta protiv Feniks sansa prije dva dana.

Iz Sjedinjenih Američkih Država stigla je i vijest da, srećom, prijeloma nema nego je riječ o istegnuću skočnog zgloba 20-godišnjeg centra Denver nagetsa, ali ne i koliko bi dugo Nurkić mogao pauzirati.

U međuvremenu, s Nurkićem je razgovarao njegov menadžer Enes Trnovčević, kojeg smo pitali o težini povrede našeg mladog košarkaša.

- Još se ne zna tačno, da je dobro, nije, ali nije ni dramatično loše. Nastradao je skočni zglob, bitno je da ništa nije puklo, ali Nagetsi sigurno neće riskirati sa preuranjenim povratkom Jusufa na teren.

Koliko tačno, zaista ne mogu reći - izjavio je Trnovčević, dok pojedini američki mediji nagađaju da bi pauza mogla trajati "između sedam do 15 dana".

Povreda je uslijedila u momentu u kojem je Nurkić postao već standardni član prve petorke "Grumenja zlata" iz Kolorada, sa čak 22 uzastopna nastupa kao starter.

Jusufov prosjek u februaru (devet utakmica) iznosio je respektabilnih 9,4 poena, 9,1 skok, 1,6 blokada, 1,4 asistencije i 1,3 osvojene lopte.

22 susreta zaredom, do povrede, odigrao je Nurkić u startnoj postavi Nagetsa uz prosjek od 23 minute, 7,8 poena, 8,3 skoka i 1,5 blokada. 

Ukupno, u 45 utakmica u sezoni ima učinak od 18,1 minute, 7,2 poena, 6,7 skokova i 1,3 blokade.