NOGOMET

Ibišević prekida post protiv Hanovera?

EUROVIKEND Nekoliko zanimljivih duela u pet najjačih fudbalskih liga

E. Ma.

28.2.2015

Fudbaleri Štutgarta ne sjećaju se kad su posljednji put pobijedili i našli su se na dnu tabele Bundeslige sa samo 18 bodova iz 22 utakmice. U novom kolu njemačkog prvenstva klub reprezentativca Bosne i Hercegovine Vedada Ibiševića danas (15.30 sati) gostuje Hanoveru i ima zadatak da konačno pobijedi u ovoj godini.

Četiri poraza

U drugom dijelu Bundeslige, koja je počela 31. januara, “Švabe” su u pet odigranih utakmica čak četiri puta poražene, a bod su osvojile u duelu protiv Kelna (0:0). 

Ova utakmica ima ogroman značaj i za trenera Štutgarta Huba Stevensa (Huub), koji, u slučaju novog poraza, može početi pakovati svoje torbe, a kruže priče kako su čelnici njemačkog kluba već počeli tražiti nasljednika za Holanđanina.

- Svjestan sam šta me očekuje u slučaju novog neuspjeha. Ovo mi nije prvi put da sam u Bundesligi, znam šta se dogodi ukoliko se ne pobjeđuje. Svaki meč je važan i nadam se da će ovaj, protiv Hanovera, biti prekretnica u ovoj sezoni. Bit će prava borba, motivirani ulazimo u ovaj meč – rekao je 61-godišnji Stevens.

Ibišević u ovoj sezoni još nije postigao gol, a odigrao je ukupno 581 minutu u Bundesligi. U drugom dijelu sezone, 30-godišnji napadač odigrao je svih 90 minuta samo u porazu od Bajern Minhena (0:2), dok je u ostala četiri susreta ulazio s klupe za rezervne igrače. 

Bosanskohercegovački reprezentativac Emir Spahić, koji je odlično odigrao meč Lige prvaka protiv Atletiko Madrida (1:0), gostuje sa svojim Bajer Leverkuzenom Frajburgu. Mensur Mujdža svih 90 minuta u timu Frajburga posljednji put je odigrao u septembru 2014. godine, i vjerovatno neće sudjelovati u   današnjem dvoboju. 

Siti na Enfildu

Jedan od zanimljivijih duela ovog vikenda odigrat će i Borusija Dortmund i Šalke. 

U Premijer ligi, reprezentativac BiH i golman Stouka Asmir Begović danas će izaći na teren u duelu protiv Hal sitija, dok se prava uzbuđenja u Engleskoj očekuju sutra. Liverpul će na svom Enfildu dočekati Mančester siti našeg Edina Džeke, dok će Muhamed Bešić s Evertonom pokušati poraziti Arsenal u Londonu. 

Lider na tabeli, ekipa Čelzija neće igrati redovno kolo u Premijer ligi, već sutra u 17 sati igra protiv Totenhema u finalu Liga kupa.