NOGOMET

Bordo div iz Gradačca kreće u pohod na titulu

DERBI KOLA Sarajevo danas (14.30 sati) protiv Zvijezde otvara proljetni dio šampionata

A. MIZDRAK

28.2.2015

Proljetni dio Premijer lige Bosne i Hercegovine u nogometu počinje danas i jedna stvar je izvjesna i prije nego što sudije u 14.30 sati označe start najelitnijeg nogometnog takmičenja u našoj zemlji - Fudbalski klub Sarajevo najveći je favorit za osvajanje titule prvaka BiH. 

Bordo klub u pohod na titulu prvaka krenut će iz Gradačca, u kojem će danas (14.30) na Banji Ilidži snage odmjeriti protiv Zvijezde. 

Otok spao

Izabranici trenera Mehe Kodre izuzetno su motivirani, dovedena su vrhunska pojačanja, odrađene su sjajne zimske pripreme i sada je na nogometašima Sarajeva da na terenu pokažu koliko zaista vrijede. 

Uoči meča, Bojan Puzigaća, lijevi bek Sarajeva, ističe da bordo klub pobjedom želi otvoriti proljetni dio sezone.

- Svjesni smo da neće biti jednostavno te da nas očekuje zahtjevna utakmica. No, naporno smo radili tokom čitavih priprema i maksimalno spremni dočekujemo ovu utakmicu. Naravno, želimo osvojiti sva tri boda. Radujemo se konačnom početku takmičarskih utakmica i vjerujem da ćemo dobrim partijama, koje ćemo započeti u Gradačcu, donijeti našim navijačima mnogo radosti - kazao je Puzigaća.

Kodro je na slatkim mukama, Sarajevo ima 25 vrhunskih igrača, a samo će oni najspremniji igrati za klub s Koševa. Gojko Cimirot jedini je upitan za današnji meč. Reprezentativac BiH ima povredu skočnog zgloba desne noge pa je njegov nastup još pod upitnikom.

- Ne znam ni sam da li riskirtati. Trenutno ne osjećam bol, otok je spao, ali... Nadam se da ću ipak igrati, jer smo svi poželjeli nastavak Premijer lige. Pauza je bila preduga - kazao je Cimirot.

Sjajni veznjka Sarajeva osvrnuo se potom na ekipu Zvijezde.

- Radi se o izuzetno kvalitetnom protivniku, ali smatram da smo mi mnogo kvalitetnija ekipa od Zvijezde. Moramo to još pokazati na terenu. U ime svih igrača, mogu reći da svi imamo isti cilj i želju i sve ćemo uraditi da ostvarimo te naše ciljeve. Utakmica će biti teška, ali vjerujem da ćemo je bez problema riješiti u svoju korist - kazao je Cimirot.

Otežani uvjeti

Na Banji Ilidži očekuje se više od 1.000 navijača Sarajeva, a Cimirot smatra da je upravo to najveća snaga koševskog premijerligaša.

- Stvarno nemam riječi kojima bih opisao naše navijače. Definitvno nam mnogo znače. Oni su naš vjetar u leđa i naš 12. igrač - zaključio je Cimirot.

Inače, akteri utakmice imat će otežane vremenske uvjete za igru s obzirom na to da su meteorolozi najavili kišu, sa maksimalnom temperaturom zraka od sedam stepeni.

Sedma sreća

U dosadašnjih šest susreta Zvijezde i Sarajeva odigranih u Gradačcu, mnogo bolji učinak ima domaći tim. Bordo tim nikada nije slavio na gostovanju kod Zvijezde, uspio je samo tri puta izvući remi.

13. septembar 2008. Zvijezda - Sarajevo 2:1

25. april 2010. Zvijezda - Sarajevo 2:1

5. oktobar 2010. Zvijezda - Sarajevo 1:1

20. maj 2012. Zvijezda - Sarajevo 2:0

27. oktobar 2012. Zvijezda - Sarajevo 2:2

5. oktobar 2013. Zvijezda - Sarajevo 0:0