BIH

Posljednji rok za podjelu fotelja

FORMIRANJE VLASTI Sutra nastavak pregovora, pozicije stranaka udaljene

S. D. – M. Ke.

28.2.2015

Uoči nastavka razgovora koalicionih partnera SDA, HDZ-a i DF-a za formiranje Federalne vlade, koji bi trebali biti nastavljeni sutra, sve je izvjesnije da neće doći do približavanja stavova u vezi s brojem pozicija koje traže HDZ i DF. To bi moglo dovesti i do prekida partnerstva ovih stranaka, što automatski znači i promjene u aktuelnoj parlamentarnoj većini na federalnom i državnom nivou. 

Cementirani stavovi 

Naime, jučer su zasjedali najviši stranački organi i HDZ-a i DF-a s kojih je ponovljeno da ne odustaju od zahtjeva da dobiju po šest ministarskih mjesta u Vladi FBiH. 

Ranije je SDA, koja smatra da joj pripada osam bošnjačkih mjesta u entitetskoj vladi, najavila da bi se odrekla najviše jednog ministarstva u korist DF-a, samo da vlast bude formirana, a kako nezvanično saznajemo, takav stav je ponovljen i na jučerašnjoj sjednici Kolegija Predsjedništva SDA u Sarajevu. 

No, matematika na kojoj insistiraju DF i HDZ proizvodi mnogo više želja od broja fotelja, kojih u Vladi ima 16, tako da bi se SDA, očigledno, trebala odreći ukupno četiri fotelje da bi zadovoljila apetite partnera s kojima je potpisala sporazum o formiranju vlasti. Naravno da je ovo samo teoretska mogućnost i da „cijenu u foteljama“ u zamjenu za konstituiranje Vlade, niko od vladajućih stranaka ne želi platiti. 

Zakonski rok 

Optimizma da će situacija biti riješena, iako za to nemaju nikakvu argumentaciju ni osnova, za sada ima najviše u SDA. Tako je jučer Denis Zvizdić, mandatar za sastav Vijeća ministara, pohodio Banja Luku, gdje su mu koalicioni partneri i predsjednici SDS-a, PDP-a i NDP-a Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić predstavili kandidate tih stranaka u budućoj državnoj vladi. 

S druge strane, imena kandidata za ministre iz FBiH, odnosno HDZ-a, DF-a i SDA nisu objavljena, upravo u iščekivanju ishoda sutrašnjih pregovora, jer je Dragan Čović ranije rekao da HDZ neće pristati na potvrdu Vijeća ministara prije nego što bude postignut dogovor o Federalnoj vladi. 

Znači li jučerašnja posjeta Zvizdića Banjoj Luci i njegova najava da će Vijeće ministara biti formirano do 11. marta, što je krajnji zakonski rok, da je SDA spremna u imenovanje Državne vlade ići bez HDZ-a, moglo bi se znati već sutra. 

Šarović, Mektić i Crnadak kandidati za ministre 

Kao što je „Avaz“ ranije i pisao, Mirko Šarović iz SDS-a kandidat je za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Igor Crnadak iz PDP-a predložen je za ministra vanjskih poslova, a Dragan Mektić iz SDS-a za ministra sigurnosti. Za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice kandidat je Predrag Jović iz SDS-a, dok je za zamjenika ministra odbrane kandidiran Boris Jerinić, također iz SDS-a. Đorđe Milićević iz NDP-a predložen je za zamjenika ministra civilnih poslova BiH.