BIH

Sutkinja Miletić ipak nije uzela novac, Sud BiH danas donosi odluku o statusu troje uhapšenih

SUD BiH Na jučerašnjem ročištu za pritvor potvrđeno

M. Aš.

28.2.2015

Sud BiH objavit će danas odluku o statusu troje uhapšenih u akciji "Čekić" - sutkinje Azre Miletić te Rame Brkića i Senada Šabića, osumnjičenih za primanje, odnosno davanje mita, ali sinoć održano ročište za pritvor otkrilo je brojne nelogičnosti u tvrdnjama Tužilaštva BiH. Na to su snažno upozorili advokati odbrane Edina Rešidović, Asim Crnalić i Husein Mušić. 

U aferi koja je snažno potresla bh. pravosuđe uhapšena je sutkinja Miletić, koja radi u Apelacionom vijeću Suda BiH, te se očekivalo da će Tužilaštvo BiH ponuditi snažne dokaze za hapšenje sudije.

Bez zapisa

No, kako su se mogli uvjeriti prisutni na ročištu, optužba svoje tvrdnje zasniva na iskazu zaštićenog svjedoka S1 te transkriptu navodnih prisluškivanih razgovora. Sutkinju Miletić optužuju da je tražila mito, ali, kako je to i priznao tužilac Džermin Pašić, novac nikada nije isplaćen.

Obrazlažući prijedlog za određivanje pritvora, državni tužilac Pašić pročitao je nekoliko transkripata na kojima temelji svoje tvrdnje. Ali, konstatirao je da sutkinja nije imala direktne kontakte s Brkićem i Šabićem te da je navodno mito tražila "preko posrednika".
Odbrana je kategorično odbacila takve argumente, posebno jer Tužilaštvo nije ponudilo ni tonski niti videozapis na koji se pozivaju.

- Pedeset sati otkako sam lišena slobode rekla bih mnogo toga, ali ja sam legalista i poštujem zakon. Niko nije nedodirljiv, ali mislim da nema razloga za moje zadržavanje u pritvoru - rekla je vrlo smireno sutkinja Miletić.

Ona je, također, spomenula i mogućnost da je cijeli proces vezan uz odluke koje je donosila kao član Apelacionog vijeća Suda BiH.

- Ako ja za jednu "problematičnu" presudu trebam biti kriminalac, onda makar jedan od sudija (iz Apelacionog vijeća) mora biti magarac - rekla je Miletić, aludirajući da odluke ne donosi sama.

Braniteljica osumnjičene Edina Rešidović osporavala je zakonitost cijelog procesa, a posebno pretresa koji je urađen na dan hapšenja sutkinje Miletić, jer se kao advokat u tom momentu pojavljivala Vasvija Vidović, koja će u ovom postupku biti svjedok. Iz odbrane poručuju da se optužbe, očito, zasnivaju samo na nepotvrđenim mahalskim pričama, koje su svjesno plasirane u pojedinim medijima, a preko pojedinih državnih tužilaca.  

Šabićev branilac Husein Mušić rekao je da je iz cijelog obrazloženja tužioca vidljivo da njegov klijent sutkinji Miletić nije dao nikakav novac.

- Neko ovdje montira proces - rekao je Mušić.

Advokat Asim Crnalić kazao je da sve ovo ima za cilj utjecati na odluku Suda BiH u predmetu protiv Rame Brkića.

- Nezapamćeno je da Tužilaštvo intervenira u sudskom postupku nezadovoljno odlukom Apelacionog vijeća - istakao je Crnalić.

crnkic-rociste-o-pritvorenoj-sudinici-04-ss

Crnalić i Mušić nakon ročišta: Odbrana ukazala na propuste i nedostatke dokaza

Mjesec dana

Tužilaštvo je za svjedoka S1 kazalo da je prvo bio poznanik, a kasnije i prijatelj sutkinje. S njom se, kako je rečeno, susreo nekoliko puta u ugostiteljskim objektima i imao brojne telefonske pozive. U tim pozivima i susretima razgovaralo se o predmetu „Ramo Brkić i drugi“ i spominjali su se novčani iznosi. Riječ je o hiljadama eura, ali i konvertibilnih maraka. Kako je navedeno u jednom razgovoru, S1 je upitao Miletić: "Treba li ti para, dat ću ti još."

Tužilaštvo je na osnovu ovoga zaključilo da je Miletić dobivala novčane iznose, a kasnije se spominjalo da je S1 sa Senadom Šabićem dogovarao uplatu novca od 70, 30 i 40 hiljada maraka. No, taj novac nikada nije uplaćen. Iz Tužilaštva su rekli da im je potrebno mjesec dana da ispitaju sve svjedoke, među kojima su sudije Apelacionog odjela Suda BiH i tužioci.

Za troje uhapšenih Tužilaštvo BiH na jučerašnjem saslušanju, koje je trajalo do noćnih sati, zatražilo je jednomjesečni pritvor. Odluka o pritvoru trebala bi biti donesena u roku od 24 sata.

 

VSTV donio suspenziju

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTS) BiH jučer je odlučila da Miletić bude privremeno udaljena od vršenja dužnosti sudije, i to od danas do okončanja istrage.

 

Šabić: Otkud Čampara

Šabić, jedan od osumnjičenih, tokom ročišta rekao je da je svjedok Tužilaštva BiH "obični prevarant i varalica" s kojim je, kako je kazao, kontaktirao, ali zbog posla. Šabić je, također, rekao da mu je čudno da je u vezi s ovim slučajem bio i kod tužioca Dubravka Čampara, iako on nije postupajući tužilac.

campara

Čampara: Nije postupajući tužilac

- U hodniku mi je tužilac Pašić rekao da, ako se branim šutnjom, onda je sve gotovo - rekao je Šabić, dodajući da sutkinju Miletić, osim u sudnici, nikada nije vidio.