BIH

Kako sam postao "zviždač" u javnom preduzeću

ISPOVIJEST Izet Čekić tvrdi da je žrtva Uprave "Autocesta Federacije BiH"

A. DUČIĆ

28.2.2015

Kada je Izet Čekić, uposlenik Javnog preduzeća "Autoceste FBiH", 18. oktobra 2013. godine, s Mirsadom Nikšićem, izvršnim direktorom za upravljanje i održavanje ove kompanije, održao sastanak na kojem je postavio pitanje zašto se ne vrši adekvatna nadoknada za prijevoz uposlenicima, nije ni sanjao da će ga to koštati premještaja s radnog mjesta vođe smjene na mjesto blagajnika te da će doživjeti niz drugih neugodnosti. 

“Informativni razgovor”

Mirsad Nikšić je, inače, poznatiji kao brat aktuelnog federalnog premijera i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića.

Ovo njegovo pitanje te interesiranje za zaštitu radničkih prava u međuvremenu je sročeno u krivične prijave predate Finansijskoj policiji FBiH, Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. “Obični” uposlenik “Autocesta FBIH” Izet Čekić pretvorio se u “zvizdača”!

U ispovijesti za “Avaz” Čekić je ispričao kako ga je ubrzo nakon oktobarskog sastanka 2013. Nikšić pozvao na “informativni razgovor”.

- Jednom je radniku rekao: “Pokaži mu snimak!” A onda mi je pokazan snimak na kojem se vidi kako u naplatnoj kućici za cestarinu gdje sjedim na trenutak zatvaram oči. Upitao me zašto spavam, a odgovorio sam mu da ne spavam, već da me, što je normalno, na trenutak “prenijelo”. To se sigurno desi svakome - objašnjava Čekić.

Dalje je, kaže, Nikšića upitao dešava li mu se ovo jer se drznuo da traži svoja prava, a on mu je, navodno, postavio kontrapitanje: “Je li ti to meni prijetiš?” Onda je, navodi dalje, Nikšić naredio da se “za Čekića pripremi disciplinska prijava”. Potom je uslijedilo premještanje na nižerangiranu poziciju.

izet-cekic-02-ss

- Neosnovano mi je prigovoreno da sam povrijedio svoje radne obaveze. Od tog 18. oktobra 2013. od Uprave sam izložen velikom pritisku, a što je posljedica da ukažem na nepravilnosti koji se dešavaju u ovoj kompaniji - priča Čekić.

Odlučio je da se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP) obrati zahtjevom da preispita zašto se uposlenicima "Autocesta" ne isplaćuje adekvatna naknada za prijevoz, nego im se daje kupon, koji je, kako kaže, u nekom drugom kantonu neupotrebljiv.

Šta je s bakšišom

Iz FUZIP-a je, međutim, dobio tek odgovor da je njegovo pitanje regulirano Pravilnikom "Autocesta". Čekić tvrdi da inspekcija nije ni pokušala utvrditi zakonitost jer, da jeste, “ne bih dobio odgovor da je inspekciji moj poslodavac rekao da je u proceduri donošenje izmjena Pravilnika”.

Iznoseći dalje tvrdnje o nepravilnostima u ovom federalnom javnom preduzeću, Čekić se obratio Finansijskoj policiji FBiH, zatraživši od njih da provjere gdje se usmjeravaju sredstva od napojnica ili bakšiša koja se ubiru na naplatnim kućicama. 

Čekić, naime, navodi da je Uprava obavezala svoje uposlenike da su dužni sav bakšiš vratiti u blagajnu. Drugim riječima, priča Čekić, niko ne smije uzeti bakšiš za sebe, sve ide preduzeću. Ali u čije džepove, pita se on.

Ubrzo je dobio odgovor da je Finansijska policija od Tužilaštva KS zatražila nalog da uđe u "Autoceste FBiH". Međutim, ističe, nalog još nije izdat, iako je predstavka u ovom tužilaštvu zaprimljena još 8. aprila 2014. godine.

- Zbog te činjenice išao sam više puta u Tužilaštvo da se informiram o ovom predmetu te sam obavio i razgovor s postupajućim tužiocem Ljubom Badnjarem. Nažalost, još se ništa ne dešava. Čovjek u ovoj situaciji, potpuno obeshrabren, gubi povjerenje u institucije - žali se Čekić.

Predistražne tužilačke radnje 

Portparol Tužilaštva KS Alem Hamzić rekao nam je da ovo tužilaštvo poduzima određene predistražne radnje u okviru kojih vrši provjere navoda iz krivične prijave s ciljem utvrđivanja eventualnog počinjenja krivičnog djela. 

- Po završetku provjera, Tužilaštvo će se opredijeliti za poduzimanje daljnjih radnji i mjera iz svoje nadležnosti, a sve u cilju donošenja konačne tužilačke odluke - kazao nam je Hamzić.

Iz Uprave tvrde da je Čekić počinio povredu radnih obaveza

Iz Uprave "Autocesta" odgovorili su nam u pisanom dopisu da je Čekić na radnom mjestu vođe smjene bio na probnom radu od pola godine, a nakon isteka tog perioda je “zbog brojnih kršenja odredaba Pravilnika o radu protiv njega pokrenut disciplinski postupak”.

Tvrde da je nadležna komisija potvrdila da je on izvršio povredu radnih obaveza, a to su spavanje na radnom mjestu, nesavjesno postupanje sredstvima za rad, kršenje pravila ponašanja, na osnovu čega je predložena mjera zaključenja ugovora za radno mjesto blagajnika za naplatu cestarine. 

Ističu da je isplata prijevoza uposlenicima javnog preduzeća regulirana Pravilnikom o radu, a da je pokrenuta procedura izmjene tog akta. 

Govoreći o napojnicama, istakli su da, “kada prilikom naplate cestarine korisnik ne uzme ostatak novca, obaveza blagajnika je da u svom izvještaju upiše iznos viška novca”.

- Navedeni novac se pakuje i pečati u sef i dostavlja banci na brojanje i evidentiranje. Svi eventualni viškovi gotovine koji se ostvare naplatom cestarine se evidentiraju kao prihod od naplate cestarine - tvrde u Upravi "Autocesta FBiH".