BIH

Predstavnici sindikata "Aide" održali sastanak sa novim ministrima Vlade TK

Radnici traže svoja prava

M. Ahmedić

27.2.2015


Predstavnici sindikata radnika Tvornice obuća „Aida“ iz sva tri pogona Tuzle, Lukavca i Dubokog Potoka, danas su održali sastanak u prostorijama tvornice sa Alenom Gadžom, novim ministrom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Srđanom Mićanovićem, novim ministrom industrije energetike i rudarstva, na kojem ni sa novim ministrima nisu postigli nikakav konkretan dogovor vezan za dugogodišnje probleme radnika.

Na sastanku su predstavnici sindikata radnika upoznali ministre o njihovim osnovnim zahtjevima od kojih je isključivo uvezivanje 18 godina radnog staža radnicima, kao i materijalno zbrinjavanje radnika sve do uposlenja.

- Ništa nismo dogovorili. Mi smo njima kazali da imaju roka sedam dana da se na pismeno Vlada TK izjasni da li će uvezati staž svim radnicima ili neće. Ako hoće neka se izjasne, ako neće, također, neka se izjasne, ali napismeno. Premijer je ovih dana navodno kazao da će u ovoj godini uvezati radni staž za 75 radnika „Aide“, mi na to nećemo pristati, jer šta će onih još 242 radnika. Mi samo pristajemo da se svim radnicima uveže radni staž - kazao je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika „Aide“.

Dalje je naveo da je nova Vlada TK-a kazala da će raditi 24 sata, te da su počeli raditi, ali, kako kaže, na slanju prekršajnih prijava radnicima.

- Dobio sam neki dan, osim prekršajne prijave ispred Skupštine TK-a, i prekršajnu prijavu za narušavanja javnog reda i mira u kafiću BKC-a iz prošle godine, gdje su bivši ministri pili kafu. U prijavi piše da sam psovao, vrijeđao itd., što nije tačno, jer postoji snimak da ja nikoga nisam vrijeđao, ono što sam rekao stojim iza toga. To sam kazao i na današnjem sastanku. Odkud prekršajna prijava nakon pet mjeseci od tog događaja, zašto nije poslata odmah. Bivši ministri su mi još tad obećali da neće slati prijavu protiv mene i nisu, ali sad sam je dobio, što znači da je nametnuta od nove Vlade - istaknuo je Užičanin.

Edina Aličić, predsjednica Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ kazala je da radnici traže samo da se nova kantonalna Vlada očita bar za jedan zahtjev.

- Tražimo da se za sedam dana očitaju bar za jedan zahtjev, da možemo reći svojim radnicima da će nešto biti tad i tad. Pošto vidimo da nema ni od materijalnog zbrinjavanja ništa, mi možemo samo odlučiti u proteste na cestu i put prema Sarajevu pred Američku ambasadu - podvukla je Aličić.

Nakon sastanka, novi ministri nisu bili raspoloženi davati izjave za medije.