GLOBUS

U Hebronu se sukobili Palestinci i Izraelci

Za vrijeme demonstracija protiv izraelske okupacije

Fena

27.2.2015

Palestinci i izraelski vojnici sukobili su se u petak u Hebronu, na Zapadnoj obali, za vrijeme demonstracija protiv izraelske okupacije i zatvaranja jednog dijela centra grada rezerviranog za koloniste.

Nekoliko stotina Palestinca demonstriralo je poslije molitve u petak, kao i svake godine u ovo doba, tražeći otvaranje ulice El-Šuhada, koja je ranije bila trgovačka ulica, ali su je Izraelci zatvorili.

Demonstracije su se brzo pretvorile u sukobe između jednog dijela demonstranata, koji su bacali kamenje i petarde, i izraelskih vojnika koji su odgovarali plastičnim mecima i suzavcem.

U Hebronu, oko 700 židovskih kolonista živi među 200.000 Palestinaca pod zaštitom izraelskih snaga sigurnosti. Jedan dio historijskog centra duž ulice El-Šuhada pretvoren je u kamp zaštićen bodljikavom žicom.

Demonstracije svake godine u petak obilježavaju masakr koji je 25. februara 1994. godine počinio izraelsko-američki ekstremist Baruch Goldstein, koji je ubio 29 muslimanskih vjernika na molitvi u Grobu patrijarha (Ibrahimova džamija, za muslimane), koji je svet i za židove i za muslimane. Baruch Goldstein je tada namrtvo pretučen.

Poslije tog masakra, Izraelci su zatvorili ulicu El-Šuhada koja vodi do Groba patrijarha.