BIH

Obilježena 22 godišnjica otmice putnika iz voza 671

Porodice ne vjeruju u pravdu

Al. B.

27.2.2015

U Prijepolju je obilježena 22. godišnjica od otmice putnika sa voza 671, koji je 27. februara 1993. godine zaustavljen u stanici Štrpci, na teritoriji BiH. Predstavnici općinskih vlasti, porodica ubijenih i nevladinih organizacija položili su cvijeće na spomenik žrtvama iz ovog grada, još jedanput zatraživši pravdu za zločince i istinu o sudbini tijela 20 žrtava ovog zločina.  
Još uvijek nisam pronašao očeve ostatke niti je detaljno rasvijetljem slučaj njegove otmice. Iznevjereni smo. 22 godine obećavaju da će se bar dijelom pravda sustići, ali očevici smo da nema nekih bitnih pomaka, niti suđenja. Nedavno je uhapšeno 15 ljudi, očekujemo skoro podizanje optužnice ali mislim da su oni daleko od nalogodavaca, pravih kreatora zločina i da su mnogi od tih još uvijek na visokim pozicijama u srbijanskom društvu te će još dugo biti opstrukcija  u vezi prikupljanja dokaza – kazao nam je Admir Zeković, sin ubijenog Fevzije.

Pripadnici grupe „Osvetnici“, koja je bila pod kontrolom Višegradske brigade VRS, predvođeni Milanom Lukićem, 27. februara 1993. godine su na stanici u Štrpcima zaustavili voz broj 671 i iz njega izveli putnike, koje su sproveli do Prelova kod Višegrada. Tu su ih, u prostorijama škole, opljačkali, tukli i mučili, a nakon toga vezali žicom i odvezli u selo Mušići, gdje su ih ubili u jednoj od napuštenih kuća. 

Za zločin u Štrpcima do danas je procesuiran samo Nebojša Ranisavljević. U decembru 2014. godine u zajedničkoj akciji policija i tužilaštava Srbije i BiH, uhapšeno je 15 osumnjičenih za učešće u ovom zločinu. Među njima su i komandant višegradske brigade VRS Luka Dragičević i komandir interventnog voda Boban Inđić, te Gojko Lukić, brat ratnog zločinca i vođe jedinice „Osvetnici“, Milana Lukića.

- U ovoj nepravdi su učestvovali cijeli politički vrh tadašnje SRJ, vojska Jugoslavije i policija Srbije. Poslije 22 godine mi imamo neku nadu da će taj događaj biti procesuiran i daće vinovnici zločina biti osuđeni – kaže Nail Kajević, predstavnik porodica žrtava i brat otetog Nijazima.