BIH

Cijena i količina direktne isporuke gasa iz Rusije za RS poslovna tajna

Danas potpisan ugovor

Fena

27.2.2015

Ugovor o direktnoj isporuci gasa iz Rusije Republici Srpskoj (RS) danas su u Sankt Peterburgu potpisali predstavnici ruskog "Gasprom eksporta" i preduzeća iz RS "Gas-Res".

Međutim, direktor preduzeća "Gas-Res" RS Slobodan Puhalac nije precizirao o kojim količinama prirodnog gasa je riječ ni po kojoj cijeni.

- Ugovor je potpisan na pretpostavljene količine koje su u planu RS za gasifikaciju u ovoj i narednoj godini. Ja u ovom trenutku ne bih govorio o količinama, niti cijenama. To ostaje u domenu poslovne tajne - ustvrdio je Puhalac u telefonskoj izjavi za Radio RS-a.

Navodi da su te količine gasa "sasvim dovoljne za početak“, za industrijske proizvođače u RS i one distribucije koje su u funkciji ili će biti u funkciju.

- Tu računamo, prije svega, na Bijeljinu - dodao je Puhalac.

I cijena je poslovna tajna, a ni o njoj nije želio govoriti, uz tvrdnju da je "sigurno“ povoljnija od one koju je dosad imao bilo koji od "naših potrošača preko posrednika“.

Puhalac tvrdi i da ovaj ugovor otvara proces gasifikacije, a onima koji su već potrošači gasa omogućava sigurno snabdijevanje i "pristojnu cijenu“.