BIH

Tužilaštvo BiH zatražilo mjere zabrane za Zdenka Andabaka

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu

Srna

27.2.2015

Tužilaštvo BiH zatražilo je zabranu sastajanja sa saučesnicima i svjedocima za Zdenka Andabaka, koji je sa još dva lica osumnjičen za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Livna.

 Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu, prenosi Birn.

Tužilaštvo vodi istragu protiv Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Seada Velagića zbog sumnje da su učestvovali u napadu na srpske civile koji su pretresani, zatvarani u logore, mučeni i ubijani.

Prema tužiocu Sedinu Idrizoviću, svjedoci su rekli da je vojna i civilna policija HVO-a učestvovala u odvođenju stanovništva, pretresanju njihovih stanova, te da su tokom boravka u školi "Ivan Goran Kovačić" mučeni od osumnjičenih i Vojne policije.

Tužilac je rekao da zbog bojazni od uticaja na svjedoke, ali i "dogovora sa saizvršiocima koji su nedostupni Tužilaštvu, a čiji je identitet poznat osumnjičenom" za Andabaka traži zabranu sastajanja sa saizvršiocima i svjedocima.

Odbrana je zatražila da se prijedlog odbije, te rekla da im nije poznato ko su saučesnici i svjedoci.

Branilac Bajro Čilić je istakao da je njegov branjenik "radio što mu je bilo naređeno" i da "određene ljude nije ni vidio jer je bio na raznim terenima, a u Livnu maksimalno 17 dana u tom periodu". On je zamolio da Sud ima u vidu da je Andabak porodičan čovjek i da ga sve teško iscrpljuje.

Zdenko Andabak već ima određene mjere zabrane u drugom predmetu, u kojem je optužen da je u julu 1993. godine učestvovao u ubistvu dvije osobe bošnjačke nacionalnosti te nečovječno postupao prema jednoj osobi.

Odluku o ovom prijedlogu Sud će naknadno donijeti.

Sud BiH je ranije odredio pritvor Muamiru Jašareviću i mjere zabrane Seadu Velagiću.