CRNA HRONIKA

Službenik mikrokreditne organizacije iz Bosanske Dubice osumnjičen za pronevjeru 70.000 KM

Policija podnijela izvještaj banjalučkom Tužilaštvu

M.M.

27.2.2015

Službenici Sektora kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti Prijedor podnijeli su Okružnom tužilaštvu Banja Luka izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja protiv N.Š. iz Bosanske Dubice.

On je, naime, koristeći svoj položaj odgovorne osobe u mikrokreditnoj organizaciji u Bosanskoj Dubici izvršio obradu više kreditnih zahtjeva na ime dužnika J. S.

Kada su krediti odobreni i kada je J. S. došla u nemogućnost plaćanja prispjelih rata, na nagovor osumnjičenog ista je pronalazila više osoba koje su kao formalni dužnici podizali kredite u ovoj mikrokreditnoj organizaciji, a novac od dobijenih kredita odmah su predavali navedenoj ili osumnjičenom, a oni su dalje sa tim novcem plaćali zaostale rate J. S. ili osoba koje su za nju podizale kredite.

Prijavljeni je na ovaj način aktivno učestvovao u ubjeđivanju ostalih osoba da dižu kredite za navedenu iako je znao da su takve radnje „Pravilnikom o pravima, obavezama i odgovornostima kreditnih službenika“ zabranjene, i da predstavljaju težu povredu radne dužnosti.

Na ovaj način je osumnjičeni omogućio imovinsku korist J. S. u iznosu od 69. 972, 36 KM, a za isti iznos je oštetio mikrokreditnu organizaciju.