GLOBUS

Danas u Washingtonu druga runda pregovora između SAD-a i Kube

Razgovore će voditi istaknute diplomate

Fena

27.2.2015

Kubanski i američki zvaničnici sastaju se danas u Washingtonu na drugoj rundi pregovora posvećenih ponovnom uspostavljanju i normalizaciji diplomatskih odnosa.

Jednodnevni pregovori, koje će voditi istaknute diplomate, nastavljaju se poslije odluke koju su 17. decembra objavili predsjednici SAD i Kube, Barack Obama i Raul Castro, s ciljem normalizacije odnosa, uključujući i otvaranje ambasada u obje zemlje i razmjenu zatvorenika.

Dvije zemlje nemaju diplomatske odnose od 1961. godine.
 
SAD se nadaju postizanju dogovora o ponovnom otvaranju ambasada do 10. i 11. aprila za kada je zakazan samit regionalnih šefova država u Panami.

Na tom samitu bi mogli da se sastanu Barack Obama i Raul Castro, što bi bio njihov prvi susret poslije historijskog objavljivanja dogovora u decembru prošle godine.

Kuba vrši pritisak na SAD da je prije zvaničnog obnavljanja diplomatskih veza uklone s liste zemalja koje sponzoriraju terorizam, na koju je stavljena 1982. kada je pomagala komunističke pobune tokom Hladnog rata.

Administracija predsjednika Obame privodi kraju razmatranje mjesta Kube na listi sponzora terorizma koja mora biti dostavljena Kongresu prije uklanjanja s liste, rekao je u srijedu novinarima istaknuti zvaničnik State departmenta.

Američki zvaničnici smatraju da ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa ne bi trebalo da bude u vezi s listom terorista, a insistiranje Kube na povezivanju ove dvije stvari moglo bi da uspori otvaranje ambasada.

Oni su naveli da dogovori treba da se vode oko uobičajenih problema regulirnja funkcija ambasada.

Washington traži da se američke diplomate slobodno kreću po Kubi i da se sastaju s kim požele, uključujući i političke disidente, navodi britanska agencija.

Pregovori u Washingtonu uslijedit će poslije historijske prve runde u Havani, održane prošlog mjeseca.