BIH

U Vijeću ministara BiH po tri ministra i zamjenika iz RS-a

Savez za promjene predstavio kandidate za ministre i zamjenike ministara

Autor:M. Ke.

27.2.2015

Stranke Saveza za promjene, nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Denisom Zvizdićem u Banjoj Luci, predstavile su buduće kandidate za ministre i zamjenike ministara iz RS u budućem sazivu Vijeća ministara BiH.

Mirko Šarović iz SDS-a, kandidat je ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a ujedno i kandidat za zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara. Njegov stranački kolega Dragan Mektić kandidat je za ministra bezbjednosti, a Igor Crnadak iz PDP-a, kandidat je za ministra vanjskih poslova BiH.

Za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice kandidat je Predrag Jović iz SDS-a, dok je za zamjenika ministra odbrane kandidovan Boris Jerinić, takođe iz SDS-a. Đorđe Milićević iz NDP-a, predložen je kao kandidat za zamjenika ministra civilnih poslova BiH.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da predloženi kandidati predstavljaju spoj mladosti, iskustva i energije te da će moći adekvatno odgovoriti na buduće zadatke na svojim funkcijama.

Zvizdić se složio s njegovim tvrdnjama, navodeći da je zadovoljan prijedlogom budućih ministara i zamjenika ministara.

Bosić i Zvizdić kazali su da su ubjeđeni u formiranje Vijeća ministara do 11. marta, bez obzira da li će biti formirana vlast na nivou Federacije BiH. Bosić je naglasio da je vjeruje da ni jedan politički faktor neće preuzeti na sebe odgovornost za produbljivanje politčke krize, dok je Zvizdić izrazio očekivanje da će i formiranje vlasti u FBiH biti uskoro dogovoreno, te da bi proces formiranja federalne vlade mogao teći paralelno s procesom formiranja Vijeća ministara BiH.