LIFESTYLE

DIRLJIV SNIMAK IZ BOLNIČKE SOBE Djevojčica iz Čilea moli za eutanaziju

Postavila na Youtube video za predsjednicu države

(Dž. Č.)

27.2.2015

Valentina Maureira (14) iz Čilea, koja boluje od cistične fibroze, postavila je na Youtube snimak na kojem moli da se nad njom izvrši eutanazija. Ona se iz bolničkog kreveta obraća predsjednici Čilea Mišel Bašele i moli je da joj dozvoli da umre dostojanstveno.

Zahtjevam da hitno razgovaram sa predsjednicom, jer ne mogu više da živim sa ovom bolešću. Treba mi njeno odobrenje da bih primila injekciju koja će me zauvijek uspavati – kaže ova djevojčica, čiji je stariji brat umro od iste bolesti kad je imao samo šest godina, prenosi Blic.

Alvaro Elizade, koji zastupa predsjednicu, kaže da je „nemoguće da neko ne bude dirnut njenim zahtjevom, ali da je isto tako nemoguće i da se njena želja ostvari“, jer nije u skladu sa zakonom Čilea. Tom prilikom je rekao da je ministarstvo zdravlja u kontaktu sa Valentininom porodicom i da joj je obezbjeđena sva neophodna psihološka pomoć, kao i svi dostupni medicinski tretmani.

Valentina je patila od bolesti respiratornih organa i neuhranjenosti kada je 30. januara primljena u bolnicu, kaže njen doktor, Andreas Kastiljo.

- Trenutno je tretman usmjeren na njenu neuhranjenost, a osoblje je velika podrška njoj i njenoj porodici - kaže doktor.

Pogledajte snimak u kojem se obraća predsjednici: