KULTURA

Kakanj danas dobija prvi muzej

Bit će postavljeni eksponati iz perioda srednjovjekovne Bosne

Fena

27.2.2015

Prvi muzej na području općine Kakanj bit će otvoren danas, a posjetioci će moći vidjeti čuveni srednjovjekovni pečatni prsten s ljiljanom koji je izrađen od zlata i legure, ali i brojne druge artefakte.

U muzeju su postavljeni eksponati iz perioda srednjovjekovne Bosne, ali i drugih perioda.

Muzej sadrži eksponate koji oslikavaju historiju industrijskog razvoja Kaknja i predmete iz perioda od 1992. do 1995. godine koje su donirali građani.

U dvorištu muzeja postavljen je lapidarij sa stećcima.

Početna postavka, koja će se proširivati, postavljena je u prostorijama Javne ustanove za kulturu i obrazovanje koje su adaptirane i prilagođene za muzejsku djelatnost.

Direktor Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj Izet Fejzović je kazao da muzej otvara Općina te da neće funkcionirati kao zasebna javna ustanova nego pri Javnoj ustanovi za kulturu i obrazovanje.

Danas u četiri sata bit će predstavljeni eksponati koji su vraćeni u Kakanj iz Muzeja Grada Zenica, gdje su proteklih godina čuvani jer Kakanj nije imao muzejsku ustanovu, te drugi eksponati koji su prikupljeni u proteklih nekoliko mjeseci, a bit će upriličena i izložba slika stećaka.

Na samom početku rada kakanjski muzej će imati određenu početnu postavku, no vremenom će se obogaćivati novim eksponatima.