BIH

Generali BiH i Makedonije podržali ideju o balkanskim vojnim jedinicama

Balkanske vojne snage bi intervenisale u slučaju elementarnih nepogoda

Redakcija

27.2.2015

Bosanskohercegovački ministar obrane Zekerijah Osmić i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga (OS) te zemlje, general pukovnik Anto Jeleč, podržali su inicijativu načelnika Glavnog štaba Armije Republike Makedonije (ARM), general pukovnika Gorančeta Koteskog, o stvaranju zajedničkih balkanskih vojnih snaga koje bi intervenisale u slučajevima elementarnih nepogoda.

Kako je saopšteno iz ministarstva obrane BiH general Koteski je u srijedu iznio prijedlog o osnivanju zajedničkih balkanskih snaga, koje bi djelovale zajedno pri rješavanju elementarnih nepogoda što je ministarstvo obrane BiH podržalo.

Nakon odvojenog susreta sa načelnikom Glavnog štaba OS BiH Jelečom saopšteno je da se razgovaralo o dosadašnjoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji oružanih snaga između BiH i Makedonije.

U saopštenju stoji da su se sagovornici složili oko važnosti regionalnih bezbjednosnih inicijativa kao ključnog oblika saradnje za BiH i Makedoniju, ali i ostale zemlje iz regiona.

Posebno je istaknuta potreba zajedničkog djelovanja u slučajevima prirodnih i drugih nesreća i katastrofa. General Jeleč je posebno zahvalio na podršci koju Armija Republike Makedonije pruža Oružanim snagama BiH na planu edukacije i obuke pripadnika OS BiH.