REGION

Odložena odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića

Novo ročište zakazano za 3. april

Redakcija

27.2.2015

Proces o rehabilitaciji Dragoljuba Draže Mihailovića, četničkog vojvode, danas nije završen. Nakon što je promijenjeno sudsko vijeće, ponovo su izvođeni dokazi i slučaj je počeo ispočetka, piše Blic.

Novo ročište je zakazano za 3.april. Oliver Antić, advokat koji zastupa zahtjev za rehabilitaciju, kaže da je riječ o čisto proceduralnoj stvari i da su danas bespotrebno ponovo izvođeni dokazi.

- Svi dokazi su već viđeni. Sudsko vijeće se tri puta promijenilo do sada, počev od 2010. kada je održano prvo ročište. Ipak, do odluke o rehabilitaciji moglo bi da dođe i 3.aprila, ali o tome će odlučiti sud - rekao je Antić.

Inače, danas se ispred beogradske Palate pravde, okupio se veliki broj pristalica četničkog vojvode, koji su nosili transparente i pjevali četničke pjesme.

Nasuprot njima okupljeno je bilo nekoliko protivnika četničkog vojvode, koji pak skandiraju protiv njegove rehabilitacije.

Skup je obezbjeđivao veliki broj pripadnika policije, koji su bili raspoređeni u kordonima, kako ne bi došlo do sukoba.

Inače, Draža Mihailović je bio četnički vojvoda koji je u Drugom svjetskom ratu komandovao jedinicama koje su sarađivale sa snagama nacističke Njemačke, te počinile stravične ratne zločine zbog čega je i osuđen na smrt 1946. godine.