GLOBUS

Tragom ostavke ser Malkolma Rifkinda: Sramotan pad čovjeka koji je produžio bosanske patnje

VELIKA BRITANIJA Odlazak nekadašnjeg ministra odbrane i vanjskih poslova

Nadina RONČEVIĆ

27.2.2015

nadina-roncevic

Piše: Nadina RONČEVIĆ (Iz Londona za portal "Dnevnog avaza")

Ako arogancija nije bila dovoljna da ga sruši, učinila je to pohlepa. Ser Malkolm Rifkind (Malcolm Rifkind), zbog skandala “cash za sastanak” čiji je sadržaj prikazan na  britanskom TV Channel 4 Dispatches, ove sedmice podnio je ostavku na položaj predsjednika Komiteta za obavještajnu službu i sigurnost (ISC).

Dnevni list “Telegraph” izvijestio je da se tokom tajnog snimanja Rifkind hvalisao kineskoj fiktivnoj firmi kontaktima na visokom nivou odbrane i nuklearne opremljenosti. Također se hvalisao svojim članstvom u Komitetu za nuklearnu sigurnost u Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), navodeći i dobre veze sa članovima komiteta, uključujući i bivšu američku državnu tajnicu Medlin Olbrajt (Madeleine Albright).

Nudio usluge

Prema dokumentarcu, Rifkind je nudio svoje privatne usluge fiktivnoj kineskoj firmi i rekao da naplaćuje između 5.000 i 8.000 funti za pola dana savjetovanja.Njegovi komentari izazvali su veliku zabrinutost kod članova Obavještajne službe i sigurnosti, a mnogi su istakli da, ako nije mogao shvatiti do čega to vodi, nije nikada ni trebao biti predsjednik Komiteta.

Rifkind, kao ministar odbrane Velike Britanije između 1992. i 1995. godine, na sve moguće načine sprečavao je ukidanje embarga na uvoz oružja Bosni, produživši tako njene ratne patnje, da bi kao ministar vanjskih poslova 1995. bio jedan od glavnih kreatora Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je, licemjerno se busajući, “radi mira“ dao pola Bosne Republici Srpskoj.

Svoje licemjerje pokazao je i u dokumentarcu tvrdeći da ima pravo dopuniti svoju godišnju plaću koju prima od Parlamenta u iznosu od 67.060 funti, jer želi životni standard na koji bi "moja profesionalna stručnost inače imala pravo".

Prosječna porodična godišnja primanja u Velikoj Britaniji su 23.000 funti. Troškovi života sve su veći, a plaće ostaju nepromijenjene od 2007. Ljudi s niskim primanjima zimi ne griju svoje domove kako bi mogli priuštiti hranu svojoj djeci.
       
Viski i revolver

Od britanskih poreznih obveznika Rifkind traži 49 penija za pola litra mlijeka, 70 penija za ljepljive blokčiće te superlijepak 55 penija, čime dodatno dokazuje da je on, kao i mnogi zastupnici, van svake životne realnosti. Otišao je i dalje, ukazujući da je bio samozaposlen, iako porezni obveznici plaćaju njegov angažman u Parlamentu.

Pad čovjeka koji je nekad bio ministar odbrane, a potom ministar vanjskih poslova kod premijera Džona Mejdžora (John Major), bio je, zapravo, "uručivanje boce viskija i revolvera" od njegove Konzervativne stranke, i on je učinio "časnu stvar“, napisao je BBC-jev komentator Nik Robinson (Nick) na svom Twitter profilu. Nije to učinio što je želio nego što je morao. Uoči predstojećih općih izbora, vladajućim konzervativcima Rifkind bi bio kao kuga zbog skandala “cash za sastanak“.