BIH

Stanovnici srednje Bosne masovno odlaze u inostranstvo: Kako zaustaviti iseljavanje?

Alarmantna situacija

Autor:(A. Vr.)

27.2.2015

U BiH nema napretka ni za mlade, ni za stare i svi koji imaju mogućnost trebaju otići iz zemlje, stav je Novotravničana. Da se radi o alarmantnoj situaciji pokazuju i podaci prema kojima je samo u prošloj godini više od 320 osoba odjavljeno sa biroa za nezaposlene u SBK, zbog zaposlenja u inostranstvu.

Obzirom da se radi samo o osobama evidentiranima na biroima za zapošljavanje, strahuje se da je broj onih koji su otišli u inozemstvo daleko veći, kao i da će iseljavanje biti nastavljeno.

- Ovdje nema napretka i ovi što sjede u predsjedništvima i vladama će nas uništiti. Za odlazak sam ostario, ali djecu treba odvesti vani jer ovo je haos", kaže jedan Novotravničanin.

Drugi sagovornik tvrdi da preživljava samo zahvaljujući novcu koji mu šalju djeca iz inozemstva.

"Zakasnio sam za odlazak, ali sreća pa su mi djeca barem vani jer da njih nema ne bih ništa imao", kaže sagovornik.

U Službi za zapošljavanje SBK kažu da je u 2014. najviše otišlo kvalificiranih radnika (KV) - njih 152, 94 osobe sa srednjom stručnom spremom, 51 sa visokom stručnom spremom, pet sa višom stručnom spremom te 19 nekvalificiranih radnika, prenosi drukčiji.ba.

Iz medicinskih ustanova upozoravaju da će odlazak zdravstvenih radnika u budućnosti stvoriti velike probleme, ali se ne nazire rješenje, koje bi omogućilo njihovo zadržavanje u zemlji.

Odlazak građana očituje se, među ostalim, i u smanjenom broju djece u školskim klupama, što je potvrdio i kantonalni ministar obrazovanja Jozo Jurina.

Jurina je rekao da su u posljednjih deset godina škole u SBK ostale bez 6.500 učenika, dok ih je samo u ovoj školskoj godini manje za 200 u odnosu na prošlu godinu.