LIFESTYLE

ČOVJEČANSTVO NA IVICI PONORA Amerikanci imaju oružje strašnije od nuklearnog!

Reprogramiranju gena da obavljaju tačno određenu funkciju

(Mi. K.)

27.2.2015

Bliži se doba programiranog biološkog oružja, a naučnici upozoravaju da bi ona mogla biti jednako smrtonosna, ako ne i smrtonosnija od nuklearnog oružja.

U tim oružjima koristi se nešto što se naziva sintetička biologija, koja liči genetskom inženjeringu, ali na steroidima. U osnovi, riječ je o reprogramiranju gena da obavljaju tačno određenu funkciju.

Ali, panel akademskih stručnjaka na konferenciji New America Future of War, upozorava kako bi ta oružja mogla da budu jednako velik problem kao što je to dosad bilo i još uvijek jeste, nuklearno oružje.

- Biološki bazirani sukobi budućnosti bili bi suludi poređenja radi: Uništiću ti proizvodnju hrane, uništit ću ti izvore vode, ukloniću ti mogućnost razmnožavanja, ukloniću mogućnost loze tvojih gena da se šire - samo su neki od primjera koje je naveo Michael Crowe dekan američkog državnog "Instituta Arizona".

On je upozorio da se mora ozbiljno sjesti za sto i dobro razmisliti o tim stvarima, prije nego što izgubimo sve konce u rukama.

U SAD agencija za napredna istraživanja u obrambenoj tehnologiji, DARPA, već godinama istražuje mogućnost upotrebe sintetičke biologije u ratne svrhe te je 2014. godine u tom smjeru osnovan i biro za biološke tehnologije unutar te agencije.

Njihovo istraživanje dosad naprosto je zastrašujuće. Godine 2011. DARPA je počela da ulaže velika sredstva u projekt naziva BioDesign.

Njegov cilj je bio da proizvede sintetički organizam, koji može vječno da živi, ili da ga se po potrebi može ubiti takozvanim kolekularnim prekidačem. Takvi bi organizmi, kako je to DARPA navela, "proizvodili zacrtan biološki učinak", što drugim riječima znači -  radili bi šta god njegovi tvorci i oni koji ga kontrolišu, požele.