REGION

SUD odlučuje hoće li Bandić ponovo obnašati dužnost gradonačelnika

Brani se sa slobode

Fena

27.2.2015

Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda u petak bi trebao odlučiti hoće li ukinuti mjere opreza koje su zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću određene u aferi Agram.

Bandić je na Županijski sud na Zrinjevcu došao nešto prije 10 sati u pratnji svojih advokata koji su ranije zatražili da se zagrebačkom gradonačelniku ukine zabrana komuniciranja sa svjedocima, ali i zabrana obavljanja gradonačelničke dužnosti. Te su mu "mjere" određene kada je uz kauciu od 15 miliona kuna pušten iz zatvora u Remetincu kako bi se tokom istrage branio sa slobode. 

Preispitivanje zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Bandićevi su advokati ranije zatražili i od Ustavnog suda ističući da takva "mjera" nema smisla jer je na čelnu gradsku dužnost izabran na neposrednim izborima. 

Bandić je iz Remetinca izašao 19. novembra nakon što je uplatio kauciju od 15 miliona kuna i pred sucem istrage obećao da neće utjecati na svjedoke i obavljati svoju dužnost tokom istrage u aferi Agram. 

Uplata pologa na račun suda omogućila mu je brži izlazak iz zatvora, u kojem je advokat Marijan Hanžeković podnio sudu prijedlog da se polog zamijeni založnim pravom na nekretnine, što je sud odbio. Nakon što je neslužbeno objavljeno da je za Bandićivu kauciju novac osigurao Hanžeković, koji je za tu namjenu navodno podignuo kratkoročni kredit, u javnosti se otvorilo pitanje je li riječ o sukobu interesa. 

U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu "štetu" tužilaštvo procjenjuje na oko 20 miliona kuna.