BIH

Gradit će se regionalna deponija smeća u Posavini

Razgovori u talijanskoj Veroni o zajedničkom projektu pet općina

N. Tr.

27.2.2015

Pet načelnika posavskih općina, među kojima je bio i načelnik Općine Odžak Hajrudin Hadžidedić, ovih je dana boravilo u radnoj posjeti Italiji gdje su s predstavnicima tvrtke "Amia" razgovarali o izgradnji regionalne deponije smeća nakon čega su potpisali Memorandum o tom projektu.

Sastanak u Veroni iniciralo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta.

Talijani su iskazali interes za ulaganja u izgradnju regionalne deponije komunalnog otpada u Posavini i to na način da ga nakon sakupljanja razvrstavaju i dalje koriste kao sirovine za preradu.

Projekt je namijenjen za područja pet općina među kojima je Odžak jedini iz FBiH dok su preostala četiri grada Bosanski Šamac, Modriča, Bosanski Brod i Derventa iz manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta.

U posjeti  su osim općinskih načelnika bili i načelnici općinskih odjela uprave i direktori komunalnih firmi s područja pet spomenutih posavskih općina.   

Općine neće imati financijskih obaveza za realizaciju samog projekta  koji će biti proveden uz pomoć zemalja  EU, a za cilj ima,osim ekološkog značenja, prikupljanje dovoljne količine otpada koja će omogućiti ekonomsku održivost same investicije.