NOGOMET

Solaković: Najskuplje je osiguranje u Kantonu Sarajevo

Tužbe protiv sarajevskih klubova dosegle su 700.000 KM

F. N.

27.2.2015

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo tužilo sarajevske premijerligaške klubove Sarajevo, Željezničar i Olimpic za neisplaćene fakture za organiziranje utakmica u iznosu od skoro 700.000 KM, Adnan Solaković, šef Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost u Skupštini Kantona Sarajevo, oštro je osudio ovakve postupke i bahatost vlasti Stranke demokratske akcije, najavljujući pomoć oštećenim klubovima.

Težak položaj

U razgovoru za “Dnevni avaz” Solaković je kazao da će zbog ovakve situacije na sjednici Skupštine KS, koja će se održati 3. marta, podnijeti inicijativu, kojom će tražiti da se osiguranje na nogometnim utakmicama u Kantonu plaća kao i u svim ostalim kantonima.

adnan-solakovic3

Foto: Arhiva (Solaković: Oštre osude)

- Na utakmicama koje se održavaju u Sarajevu, osiguranje je najskuplje, to je u omjeru 1:15 i to je nedopustivo. Svi trebaju biti ravnopravni. Treba ispitati način sklapanja tih ugovora, koji su veoma diskutabilni, kako i na koji su se način sklapali. Definitivno se treba stati ukraj kriminalu i tražiti da se obrazloži zašto je osiguranje tako skupo, a klubovi dovedeni u ovako težak položaj - dodao je Solaković.

On je kazao da bi se na ovaj način ugrozile hiljade sarajevskih navijača, kojima bi se uskratilo zadovoljstvo da prate utakmice timova za koje navijaju.

Osmišljen plan

- Nisu naši klubovi toliko bogati. Neki od njih čak plaćaju kiriju i sada ih treba na ovaj način potpuno blokirati. Prema zakonu, utakmica se ne može odigrati ako nema osiguranje i sve ovo se radi ciljano i veoma dobro osmišljeno. Smatram da iza svega stoji Rabija Čampara, savjetnica ministra unutrašnjih poslova Nermina Pećanca, koja je desna ruka komesara Vahida Ćosića. Nemam ništa protiv policije niti protiv njihovog rada, ali ugovore treba ispitati. Savez za bolju budućnost neće odustati od inicijative koja ide u prilog klubovima i navijačima, jer sport treba ovom gradu - rekao je Solaković.

Klubovi duguju 681.347 KM

Ukupan dug tri sarajevska kluba prema MUP-u KS iznosi 681.347 maraka. Željezničar duguje 287.211 KM, Sarajevo 310.516 KM, a Olimpic 83.629 KM.

Čelnici klubova sumnjaju u regularnost Pravilnika o vrsti, cijeni i načinu plaćanja usluga na osnovu Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o javnom okupljanju KS.