CRNA HRONIKA

Aljović: Nisam znao da će Mekić i Salas biti ubijeni

SUD BiH Nastavljeno suđenje kriminalnoj organizaciji Zijada Turkovića

A. KAPO

28.2.2015

Izlaganjem završnih riječi odbrana Muamera Zahitovića i Fadila Aljovića jučer se u Sudu BiH nastavilo suđenje u drugostepenom postupku zločinačkoj organizaciji na čelu sa Zijadom Turkovićem, koja se tereti za više monstruoznih likvidacija, međunarodnu trgovinu drogom, pljačku 2,5 miliona maraka iz Sarajevskog aerodroma, otimanje dionica Fabrike čarapa "Ključ" i pranje novca.

Navodi optužnice

Muhidin Kapo, advokat Zahitovića, kazao je kako ostaje u cijelosti kao prilikom izlaganja završnih riječi u prvostepenom postupku. Kapo je, ipak, naglasio da je Tužilaštvo iznijelo veliki broj dokaza, ali da nijedan ne potkrepljuje navode optužnice da je njegov branjenik bio član organizirane kriminalne grupe. Kazao je da je Zahitović poznavao samo Turkovića i da nije imao dodirnih tačaka sa preostalim optuženima.

On je rekao da je Zahitović legalno kupio dionice Fabrike “Ključ”, što je utvrdila i brokerska kuća.

- Vi znate da se zbog toga vodila istraga i u Kantonalnom tužilaštvu, ali je obustavljena zbog nedostatka dokaza. Tužilaštvo BiH nije ponudilo nijedan novi dokaz. Moj branjenik je uložio novac kako bi spasio imovinu od Fehima Seleka. Moj branjenik je, zapravo, oštećeni u ovom slučaju i zato tražim da se oslobodi optužbi – kazao je, između ostalog, Kapo.

Kerim Čelik, advokat Aljovića, u iscrpnim završnim riječima također je podvukao kako njegov branjenik nije član organizirane kriminalne grupe.

Svjedok pokajnik

- Oduzeta su mu tri mobitela i utvrđeno je da je komunicirao samo sa Memovićem (Hajrudin Memović). Kalender je dao 23 izjave i samo je jednom spomenuo Aljovića. Jedini koji je spominjao Aljovića je Sead Dumanjić, svjedok pokajnik. Za to je imao lični motiv. Postoje svjedoci koji su kazali kako se hvalio da će se osvetiti Aljoviću – rekao je Čelik, koji je za svog branjenika, također, zatražio da bude oslobođen optužbi i pušten iz pritvora.

fadil-aljovic

Foto: Arhiva (Aljović: Kazao da je bio prijatelj sa Mekićem)

Aljović je kazao da su mu Mithat Mekić i Lusija Salas Kortez bili prijatelji te da mu je žao što su ubijeni. Kazao je da nije znao da će biti likvidirani te da mu nije jasno zašto mu se sudi.

Odbrani Turkovića dva dana za završne

Iako je Fahrija Karkin, advokat Zijada Turkovića, tražio čak devet ročišta za izlaganje završnih riječi, to se neće desiti.

zijad-turkovic-25

Foto: Arhiva (Turković: Vođa kriminalne grupe)

Sudija Senadin Begtašević jučer je, naime,  kazao da će odbrana imati na raspolaganju dva ročišta, i to 5. i 9. marta.