BIH

Evropske pare zavadile statističare

Trzavice u vezi s plaćanjem rada tokom popisa

Autor:B. TURKOVIĆ

27.2.2015

Uposlenici Federalnog zavoda za statistiku (FZS), njih 11, pripremili su tužbu protiv Agencije za statistiku BiH (BHAS) zbog nenaplaćenog prekovremenog rada tokom popisa stanovništva, saznaje „Dnevni avaz“.  

Pravila i procedure

Iako uposlenici FZS-a, prema našim saznanjima, u nastojanjima da naplate novac imaju snažnu podršku svoje direktorice Hidajete Bajramović, donedavni čelnik BHAS-a Zdenko Milinović odbio je isplatu novca, smatrajući da nema osnova za to. Inače, radi se o novcu koji je za popis našoj zemlji dodijeljen iz evropskog granta.

Da postoje trzavice između federalne i državne statističke institucije, potvrđeno nam je jučer i u BHAS-u.

- Agenciji za statistiku BiH je krajem prošle godine dostavljena opomena pred tužbu zbog neplaćanja prekovremenog rada u Centralnom mjestu za unos i obradu podataka popisa za 11 zaposlenika Federalnog zavoda za statistiku, u kojoj nije preciziran iznos sredstava koja se potražuju. Naknade za terenski rad i rad na unosu i obradi podataka popisa plaćaju se iz sredstava granta EU, prema pravilima i procedurama tog granta - potvrdila nam je Mirsada Adembegović, portparol BHAS-a.

zdenko-milinovic-prez

Foto: Arhiva (Milinović: Odbio potpisati ugovore)

Prema njenom objašnjenju, opomenu pred tužbu zaprimio je i razmotrio Zdenko Milinović, bivši direktor Agencije za statistiku BiH, koji je odnedavno na poziciji pomoćnika direktora u Direkciji za ekonomsko planiranje BiH.

Nema dokaza

- On je osporio opravdanost podnesenih zahtjeva, obrazlažući to nepostojanjem dovoljno relevantnih dokaza za isplatu prekovremenog rada na poslovima popisa u Centralnom obradnom mjestu, u skladu s pravilima granta, te u konačnici odbio potpisati ugovore sa zaposlenicima entitetskih statističkih institucija - kazala nam je Adembegović te dodala da detaljne informacije o navedenom slučaju posjeduje Hidajeta Bajramović.

hidajeta-bajramovic

Foto: Arhiva (Bajramović: Podrška uposlenicima)

Međutim, Bajramović jučer nije odgovorila na naš upit vezan za ovu temu.

Kako saznajemo, slični zahtjevi za isplatu novca dolaze i iz Zavoda za statistiku RS.

Došli posmatrači

Ovaj nesporazum dolazi u jeku priprema za objavu rezultata popisa, koja se očekuje u maju. Kako saznajemo, ovih dana u posjeti BiH su i članovi Međunarodne posmatračke misije, koji nadgledaju aktivnosti na obradi podataka.