BIH

Izvjestilac EP-a za "Avaz": Montirane istrage su rak vašeg društva!

Kristijan Dan Preda

Amil DUČIĆ

27.2.2015

Političko uplitanje u rad pravosuđa u Bosni i Hercegovini mora se odmah zaustaviti, kaže u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" novi izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Dan Preda (Cristian). Za naš list govori nakon rasprave o našoj zemlji u Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Kao osoba koja je u tijesnom kontaktu s visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Federikom Mogerini (Federica Mogherini) i komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom (Johannes Hahn), on kaže da su njih dvoje izuzetno angažirani da BiH u narednom periodu uspješno okonča svoj evropski put! Između ostalog, ističe da su oboje vrlo posvećeni da uspije ovaj novi pristup EU te da je i on u Evropskom parlamentu na istom fonu.

Široki konsenzus

Kako komentirate posjetu Federike Mogerini i rezultat njenog angažmana?

- Visoka predstavnica s pravom je rekla da je ono što se 23. februara desilo nešto poput historijskog dana za BiH. Naravno, ovo je tek početak. Sada dolazi teži dio za BiH, pravi posao na reformama. Zbog toga se mora biti oprezno optimističan.

Možemo li očekivati aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) u martu?

- U ovom momentu ne možemo prejudicirati hoće li odluka Evropskog vijeća biti takva. Kada pogledate na zaključke Vijeća za vanjske poslove od decembra, jasno je da SAA neće biti automatski aktiviran te da je potrebna odluka da bi došlo do takvog efekta. Ja se duboko nadam da će odluka biti pozitivna. Šta će se onda dešavati u narednim mjesecima, to će ovisiti o bh. vlasti. Ono što ja očekujem jeste široki konsenzus o reformama s jasnim ciljevima i rokovima

Podvukli ste u svojoj rezoluciji za BiH te na sjednici Vijeća za vanjske poslove EP-a da borba protiv korupcije treba biti prioritet. To, međutim, nije slučaj u našoj državi, bitnija je borba za fotelje. Vaš komentar?

- Mislim da je BiH prijeko potreban efektivan antikorupcijski mehanizam. Svakako, ne postoji spremljen recept za borbu protiv korupcije. Ono što, međutim, bez sumnje nedostaje jeste politička volja da se s teorije krene u praksu. Nedostaju istrage o političarima visokog profila te odgovarajuće presude. Primijetio sam da se same političke stranke u vašoj državi trebaju pobrinuti da ne toleriraju korupciju među članovima. To zahtijeva promjenu filozofije, ako ste politička elita.

Pritisak iznutra

Kako komentirate montirane istrage protiv značajnih političara u našoj državi? Imamo strašan problem da određeni tužioci primaju političke naloge za istrage.

- Ne bih želio komentirati pojedinačne slučajeve, ali ovi aspekti, koji tangiraju funkcioniranje pravosuđa, vjerujte, visoko su na mojoj listi prioriteta. Složio bih se s ocjenama da ovakve stvari predstavljaju rak vašeg društva. No, pritisak da se ovo promijeni treba doći iznutra.

Moraju se pojačati mehanizmi kojima se kažnjavaju dužnosnici, tužioci ili sudije, u pravosudnim institucijama zbog zloupotrebe položaja. To se mora desiti zajedno s efektivnom prevencijom sukoba interesa te povećanom profesionalizacijom sudija i tužilaca.

Potrebno je spriječiti finansiranje terorizma

Šta je s borbom protiv terorizma i finansiranja pomagača terorističkih aktivnosti? Imali smo slučaj hapšenja šest Bosanaca u SAD koji su pod ozbiljnim optužbama.

- Ovo je vrlo važno pitanje za EU. U mom izvještaju govorim i o tome. Kao pozitivnu tačku istakao sam izmjenu Krivičnog zakona BiH kojom se kažnjavaju strani borci. Pozdravljam i provedene akcije policijskih agencija u BiH. Ali, isto tako potrebno je mijenjati zakonodavstvo kako bi se jače spriječilo finansiranje terorizma. Ova vijest o hapšenju šest Bosanaca u SAD samo potvrđuje tu tezu.