BIH

Učenici se vratili u Pruđansku školu

Obnova škola u Posavskom kantonu

N.Tr.

27.2.2015

Međunarodna nevladina organizacija za promicanje prava djece "Save the Children" ovih dana je na području Odžaka opremila dvije područne škole koje djeluju u sklopu odžačke Osnovne škole "Vladimir Nazor". Potrebnom opremom za normalno odvijanje nastave opremljene su područne škole u selima Prud i Vojskova, a obje su teško stradale u prošlogodišnjim majskim poplavama.

Direktorica odžačke Osnovne škole Nada Bačić zahvalila se predstavnicima  spomenute međunarodne organizacije za donaciju školskog namještaja i pribora za održavanje nastave. Područna škola u Prudu je obnovljena sredstvima UNDP-a i trenutno je pohađa 21 učenik dok se završetak radova koji su u toku na obnovi područne škole u Vojskovi očekuje do kraja aprila i tu nastavu pohađa 20-tak učenika.

Prema riječima Ive Jelušića, ministra prosvjete, nauke, kulture i sporta Posavskog kantona nakon poplava u obnove školskih ustanova tog područja uloženo je skoro dva miliona maraka. Preostalo je, ističe Jelušić, obnoviti još područnu školu u Novom Gradu te školu u Gornjoj Dubici, a obnovit će se i škole koje nisu direktno stradale u poplavama.

"Save the Children" osim opremanja te dvije područne škole obnovio je još 14 škola u ukupno četiri kantona u F BiH. Financijski su pomogli u realizaciji građevinskih radova te kupovinom namještaja,didaktičkog materijala i kompjuterske opreme.