BIH

Safet Ćehajić u torti dugoj 60 metara pronašao dukat

Obilježen 755. rođendan grada Bihaća

Autor:I. N. Š.

27.2.2015

Degustacijom rođendanske torte duge skoro 60 metara, poklonom lokalnih ugostitelja i privrednika grada, Bihać je jučer proslavio 755. rođendan.

Niz iznenađenja

Najsretniji posjetilac Safet Ćehajić pronašao je dukat u torti, za šta je i nagrađen rođendanskim poklonom Grada i RTV-a Bihać.

Ove godine zbog loših vremenskih uvjeta degustacija torte, umjesto na Gradskom trgu, održala se u Gradskoj tržnici, a taj prostor bio je premali za brojne Bišćane koji već šestu godinu izdvoje vrijeme da bi se zasladili tortom, ali i razgovarali s predstavnicima lokalne vlasti.

Ove godine organizatori su pripremili niz iznenađenja i događaja za građane pa su se tako počastili brojnim kulinarskim specijalitetima i vojničkim grahom, koji su ove godine građanima pripremili kuhari Oružanih snaga BiH.

bihac-grah55

Foto: Avaz (Pripadnici OSBiH skuhali vojnički grah)

Priređen je i bogat kulturno-umjetnički program, a nastupili su članovi lokalnih KUD-ova.

Novčani poklon dobila je i Elvina Delanović iz cazinskog naselja Liskovac, majka blizanaca Anida i Anite koji su na svijet došli jučer ujutro pa će rođendane slaviti zajedno s Bihaćem.

Nisu zaboravljeni

Nisu zaboravljeni ni najstariji Bišćani koji su, također, dobili rođendanske poklone, a to su Bejza Okugić, koja je napunila 101 i Sabrija Bajrović 95 godina. Posjeta najstarijim sugrađanima postat će tradicija prilikom obilježavanja Dana grada.  

Počasni građanin i povelje

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održana je dodjela priznanja i nagrada Grada Bihaća zaslužnim pojedincima i institucijama. Odlukom Gradskog vijeća počasnim građaninom proglašen je mr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice. Najveće gradsko priznanje „Povelja 26. februar“ dobili su prof. dr. sc. Dževad Džanić i prof. dr. sc. Isak Karabegović.