GLOBUS

VANDALIZAM DŽIHADISTA Uništili neprocjenjivo kulturno i historijsko blago

Na sjeveru Iraka u muzeju u Mosulu

Dž. Č.

26.2.2015

Grupa ultra radikalnih pripadnika Islamske države (ISIL) uništili su neprocjenjivu zbirku antičkih kipova, statua i reljefa iz Asirskog doba, koji su bili smješteni u muzeju u Mosulu na sjeveru Iraka. Prema procjenama arheologa, uništavanje ovih umjetnina predstavlja uništavanje zajedničke historije čovječanstva.

Na videu uništavanja kipova i statua, koji je ISIL objavio danas, prikazano je razbijanje starina iz 7. stoljeća prije nove ere sa maljevima, čekičima i bušilicama. Kako su naveli pripadnici ove terorističke organizacije, starine su uništili jer predstavljaju simbole idolopoklonstva.

- Poslanik nam je naredio da se riješimo kipova i reljefa, a njegovi sljedbenici su to isto činili kada su osvajali zemlje poslije njega – rekao je nepoznati muškarac u videu.

Kipovima su otkidali glave, a uništavali su i reljefe čiju je vrijednost nemoguće procijeniti. Statue su rušili i uništavali ih bušilicama. Iza sebe su ostavili prah i pepeo.

Prema riječima Petera Miglusa, arheologa i profesora iz Njemačke, zbirka u Mosulu bila je jako lijepa i najvažnija nakon one u iračkom nacionalnom muzeju.

- To su bili spomenici prve klase, apsolutno svjetsko nasljeđe - rekao je Miglus.

Pogledajte video: