KOLUMNE

Definitivno najbolji

LIČNOST DANA Emir Spahić

Autor:M. T.

27.2.2015

Može biti svakakav - nediscipliniran, nezgodan, prgav i, što bi naš narod rekao, belajsuz gdje god da se pojavi, ali Emiru Spahiću zaista se ne može osporiti da je odličan fudbaler.

Nekadašnji kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka protiv madridskog Atletika odigrao je maestralno, toliko maestralno da je to preko usta prevalio i legendarni golman Bajerna Oliver Kan (Kahn). Spahić je spašavao, vadio, branio, čuvao, otimao... sve što se očekuje od jednog stopera svjetskog kvaliteta i sigurno mu pripada dosta zasluge što je njegov Bajer slavio pobjedu od 1:0 i približio se plasmanu u četvrtfinale.

Rođen u Dubrovniku 18. avgusta 1980., Spahić je reprezentaciji naše zemlje dao mnogo više nego mnogi koji su u njoj rođeni. Od 2003. je odigrao 73 utakmice za BiH i postigao tri gola. Nakon Mundijala se oprostio, ali ubrzo i vratio u tim.

Bez dileme, Emir je trenutno naš najbolji stoper, fudbaler kakvog Mehmed Baždarević ne može ignorirati. Dakle, nije pitanje treba li on biti u ekipi, već hoće li Meša, za razliku od svog prethodnika Safeta Sušića, znati kontrolirati njegov temperament i iz njega izvući najbolje. I usput, prigušiti ono najgore.