BIH

Sutkinja Azra Miletić, Ramo Brkić i Senad Šabić predati Tužilaštvu BiH

Nakon saslušanja u prostorijama SIPA-e

N. K.

26.2.2015

Nakon saslušanja u prostorijama SIPA-e, sutkinja Suda BiH Azra Miletić zajedno s Ramom Brkićem i Senadom Šabićem predata je u nadležnost Tužilaštva BiH zbog sumnje da je počinila krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja.

miletic

Azra Miletić, sutkinja Suda BiH zajedno s Brkićem i Šabićem predata u nadležnost Tužilaštva BiH (Foto: Arhiva)

Brkić i Šabić su osumnjičeni za davanje dara ili drugih oblika koristi.

Pomenuta trojka je uhapšena u okviru policijske akcije pod kodnim nazivom Čekić.

2

Ramo Brkić, bivši komesar MUP-a USK prvostepeno bio osuđen na 11 godina zatvora (Foto: Arhiva)

Podsjećamo, Vijeće Apelacionog odjela Suda BiH krajem oktobra je otpremilo drugostepenu presudu od 9. jula 2014. godine kojom su odbijene kao neosnovane žalbe Tužilaštva BiH i branioca optuženog Rame Brkića izjavljene u odnosu na tačku 5. osuđujućeg dijela prvostepene presude, te je prvostepena presuda od 18. decembra 2013. u odnosu na tačku 5. izreke potvrđena, kojom je optuženi Ramo Brkić oglašen krivim za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca optuženih Rame Brkića, Senada Šabića i Satka Kekića, te je presuda Suda BiH od 18. decembra 2013. u tačkama 1.,2.,3.,4., i 6. izreke ukinuta i u tom dijelu određeno je održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

1

Senad Šabić (Foto: Arhiva)

Sud BiH je prvostepenom presudom bivšem komesaru Rami Brkiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 11 godina, optuženom Senadu Šabiću kaznu zatvora u trajanju 10 godina, a optuženom Satku Kekiću kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Tada su sva trojica proglašena krivim za organizovani kriminal, neovlašteni promet opojnim drogama i neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Akciji „Čekić“ prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentovane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba, saopšteno je iz SIPA-e.