BIH

VSTV o hapšenju sutkinje Miletić: Svi su jednaki pred zakonom

Sumnja se da je počinila krivično djelo primanje mita

N. K.

26.2.2015

Povodom lišavanja slobode sudije Suda Bosne i Hercegovine Azre Miletić zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo primanje mita i drugih oblika koristi oglasilo se i Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) svojim saopštenjem.

"Želimo da istaknemo svoju snažnu opredijeljenost za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije unutar vlastitih redova, ali i u svim drugim društvenim oblastima u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti koje su poduzele pravosudne institucije u konkretnom slučaju predstavljaju značajan doprinos i neosporan dokaz posvećenosti borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kao ozbiljne prijetnje integritetu bosanskohercegovačkog društva.

Činjenica da se ta borba vodi i u vlastitim redovima, dakle unutar pravosudne zajednice, sa visoko rangiranim nosiocem pravosudne funkcije, ukazuje na hrabrost i odlučnost pravosudnih institucija u BiH da se odgovorno suoče sa ovim problemom. Ona je također jasan pokazatelj građanima Bosne i Hercegovine da, kada je riječ o organizovanom kriminalu i korupciji, nema „privilegovanih“ i da su svi dužnosnici, bez obzira na funkciju koju obavljaju, jednaki pred zakonom, da će odgovarati po zakonu i da neće biti ni na koji način zaštićeni od odgovornosti za svoja djela.

VSTV BiH, kao i cjelokupna pravosudna zajednica, će se ograditi od svakog pojedinca unutar vlastitih redova, koji bi nezakonitim i nečasnim radnjama mogao dovesti u pitanje integritet pravosudnih institucija i ugled nosilaca pravosudnih funkcija. 

Iako je u konkretnom slučaju sudije Azre Miletić riječ o osnovama sumnje, a ne i utvrđenoj krivici, vjerujemo da samim činom lišavanja slobode nosioca pravosudne funkcije zbog sumnje vezane za koruptivne radnje, pravosudne institucije dokazuju svoju zrelost i posvećenost procesuiranju ovih djela", stoji u saopštenju ove institucije.