BIH

Mirsad Vilić razgovarao s Edwardom Fergusonom i Mariom Mejia Errasquin

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH

Autor:A. Vr.

26.2.2015

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Mirsad Vilić i njegovi zamjenici Uroš Pena i Mile Jurić, primili su danas u radnu posjetu ambasadora Velike Britanije u BiH E. Edwarda Fergusona.

Direktor Vilić je ukratko predstavio zakonske nadležnosti i organizacionu strukturu Direkcije. Takođe je prezentovao i aktivnosti provedene u cilju izgradnje kapaciteta Direkcije, te posebno istakao održavanje obuka za  policijske službenike, a uz značajnu podršku predstavnika Ambasade  Velike Britanije u BiH.

Tokom razgovora, istaknuta je uspješna saradnja Direkcije i Ambasade Velike Britanije u BiH, a koja se odvija kroz realizaciju većeg broja projekata, poput obuka za engleski jezik, organizacija studijskih posjeta u cilju upoznavanja najboljih praksi u oblasti provođenja zakona, i slično.

Ambasador Ferguson je rekao da Velika Britanija podržava sve aktivnosti u Bosni i Hercegovini koje su usmjerene na razvoj vladavine prava. Takođe je istakao važnu ulogu Direkcije koju ona ima u sigurnosnom sistemu BiH, s obzirom na nadležnosti koordinacije, komunikacije i saradnje. U nastavku je najavio i predstojeći događaj ''Civil bridge 14B'', vježbu Grupe za vojnu stabilizaciju i podršku Ujedinjenog Kraljevstva, a u kojem će učestvovati i pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Navedena vježba se odnosi na upravljanje i rukovođenje u situacijama prirodnih katastrofa i saradnje sa civilnim sektorom.  

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti i u budućnosti, kroz realizaciju zajedničkih projekata usmjerenih na jačanje kapaciteta za provođenje zakona.

Ambasadorica Kraljevine Španije u BiH Maria Aurora Mejia Errasquin, posjetila je danas Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, kojom prilikom je razgovarala sa direktorom Direkcije Mirsadom Vilićem, i njegovim zamjenicima Urošom Penom i Milom Jurićem.

posjeta-ambasadorice-k-spanije

Posjeta ambasadorice Španije Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH

Direktor Vilić je upoznao ambasadoricu sa zakonskim nadležnostima Direkcije, te ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu. Istakao je preduzete aktivnosti koje se odnose na izgradnju kapaciteta Direkcije, tj. nabavka materijalno-tehničkih sredstava i održavanje obuka za policijske službenike u cilju unapređenja njihovih profesionalnih vještina.

Ambasadorica je pokazala veliko interesovanje za rad Direkcije, posebno za osiguranje VIP osoba i objekata, te osiguranje stranih delegacija tokom njihovog boravka u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom je pohvalila rad službenika Direkcije koji  obavljaju poslove osiguranja Ambasade K. Španije, te je izrazila uvjerenje da će se dosadašnja saradnja nastaviti odvijati profesionalno i uspješno u narednom periodu, navodi se u saopćenju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.