BIH

Završne riječi na suđenju Goranu Zubcu, direktoru SIPA-e

Sud BiH

E. Trako

26.2.2015

U Sudu BiH danas su održane završne riječi na suđenu direktoru Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goranu Zubcu koji se tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Zubac, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, za vrijeme demonstracija 7. februara 2014. godine širom BiH, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je došlo do nastupanja imovinske štete koja prelazi iznos od 10.000 KM.

Tužilac Miroslav Marković tokom iznošenja završnih riječi ponovio je izjave svjedoka opružnice - Dragana Lukača, Dubravka Čampare i Saša Sarajlića dodajući da je učinjeno grubo kršnje odredbi zakona, a posebno je naglasio da je direktor SIPA-e Goran Zubac odgovoran za zakonitu stranu rada državne agencije. Tužilac je naglasio da je SIPA bila dužna pružiti podršku ostalim policijskim tijelima.

Kako je naveo tužilac, sva policijska tijela BiH dužna su sarađivati sa Direkcijom policijskih tijela na njihov zahtjev. Dodao je da je 7. februara povrijeđeno 80 policajaca, 38 demonstranata. U optužnici se navodi i da su svjedoci optužbe rekli da su 7. februara izvršena sva obilježja krivičnog djela terorizam.

Advokat opruženog Dragiša Jokić u iznošenju završne riječi odbrane referirao se na navode tužioca i skrenuo pažnju da izjava po saslušanju optuženog uopšte nije priložena u sudski spis iako je, uprkos tome, tužilac koristio izave optuženog. Također, Jokić je rekao da je u optužnici izneseno dosta netačnih tvrdnji. Jedna on njih je da uopšte nije dokazano da je Zubac do 15 sati znao da su demonstracije u toku, kao što nije dokazano ni da je ignorisao pozive.    

Predmet optužnice je neangažovanje postrojbe i pružanje pomoći Direkciji, a ne, kako što stoji u optužnici, to što SIPA nije imala saznanja o demonstracijama. Advokat Jokić je dodao da se terorizam pominje samo u jednom dijelu i da se cijela priča oko terorizna čini neutemeljenom.  

- Krivično djelo terorizam u ovaj predmet je pokušano da se uvede na "mala vrata", svjedočenjem Čampare, Lukača i Sarajlića. Jedino su ovi svjedoci u cijeloj Federaciji za vrijeme protesta 7. februara to okarakterizirali kao terorizam. To dovoljno govori o utemeljenosti ovog dijela optužnice, kazao je advokat Jokić .  

Optuženi Goran Zubac nije želio dati svoj iskaz pred Sudom, iako je na to imao pravo, a nije želio ništa reći ni okupljenim novinarima nakon ročišta.

Presuda u ovom slučaju bit će izrečena 5. marta u 13 sati.