LIFESTYLE

NEVJEROVATNA PRIČA Kako se djedica profesor zaljubio u manekenku i počeo dilati kokain

Online prevara

Autor:(A. Vr.)

26.2.2015

Ugledni naučnik svjetskog glasa ispričao je za medije kako je svjedočio brutalnom ubistvu dok je ležao u paklu južnoameričkog zatvora zbog krijumčarenja droge. Ovaj nesretni profesor pao je kao žrtva online prevare.

Profesor Paul Frampton (71) obrazovan je na Oxfordu, a osuđen je bio za krijumčarenje kokaina, nakon što je postao žrtvom internetske prijevare u koju ga je uvukla jedna rasna manekenka.

Poznati fizičar vjerovao je da nosi kofer za 32-godišnjakinju na koju je "pao" online. No, policija je pronašla dva kilograma kokaina u tajnim pretincima kofera kada je profesor Frampton zaustavljen prilikom ukrcaja na avion u Argentini.

Uvaženi akademik proveo je devet mjeseci u zloglasnom zatvoru Villa Devoto u Buenos Airesu, zatvoren 24 sata dnevno s najnasilnijim kriminalcima.

U svom prvom intervjuu nakon izdržane kazne, profesor Frampton je ispričao kako je užasno bilo promatrati jednog zatvorenika kojeg je kolumbijski ubica u zatvoru nožem izbo do smrti.

Prava Denise Milani ništa nije slutila. Govoreći u svom novom domu u Oxfordu, on je za Mail Online ispričao kroz kakav je "pakao" prošao.

"Zatvor je bio prljavo mjesto, a mi smo bili tretirani kao životinje u zoološkom vrtu. Bilo je na hiljade žohara koji su puzili po podovima i zidovima. Koristili smo rupu u podu za wc i imali smo samo dva tuša na 80 muškaraca u mom krilu. Mogu iskreno reći da me je to zamalo ubilo. Vjerujem da bih umro da me nisu pustili van", priča ovaj profesor.

"Bilo je puno nasilja. Vidio sam ubijenog čovjeka samo nekoliko metara dalje od mene."

Njegova bizarna priča započela je dva mjeseca prije toga kada je doživio online romansu nakon što se pridružio dating web stranici za pronalaženje partnera dok je radio na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini u SAD-u.

Danas priznaje da je tada bio usamljen i u potrazi za ljubavlju nakon razvoda od svoje supruge Anne-Marie sedam godina ranije.

Profesor Frampton, koji je napisao stotine naučnih  radova, uključujući neke kao koautor s nobelovcima, sada je napisao novu knjigu o svojoj muci pod nazivom "Tricked! The Story of an Internet Scam".

Profesor je povjerovao da je ostvario vezu s romantičnim bikini modelom po imenu Denise Milani koja je 2007. proglašena za Miss bikini svijeta.

Počeo je razmjenjivati stotine poruka sa svojom online 'djevojkom' prije nego što je dogovoreno da odleti u Boliviju kako bi je i uživo susreo.

No, on je zapravo komunicirao s krijumčarima droge iz južnoameričke mafije koji su se predstavljali kao gđa. Milani.

Ova žena, bivši model nije imala pojma da njezin identitet netko koristi te nije imala nikakve veze s profesorom.

G. Frampton priznaje danas da je bio "nevjerovatno naivan", a za prevaru kaže je "nevjerojatno uvjerljivo i profesionalno" izvedena.

0179007-63

"Bio sam jako privlačan Denise. Ona je fizički očito vrlo atraktivna žena, ali činilo mi se da i da je bila vrlo zanimljiva za razgovor te vrlo zainteresirana za moj rad. Rekla mi je da joj je dosadno s mlađim muškarcima koji jure za njom samo zbog njenog izgleda te da želi biti s nekim zrelijim"

'Bio sam toliko glup da povjerujem u ono što sam pročitao. Ne bih rekao da sam se zaljubio jer se nikada nismo sreli, pa čak niti razgovarali na telefon. Ali vjerovao sam da smo imali iskren odnos."

Kada je profesor stigao u La Paz u Boliviju dobio je poruku od "Denise" koja mu je poručila da je otputovala u Bruxelles na "fotoseansu".

Ona ga je zamolila da pokupi kofer koji je zaboravila i da ga donese sa sobom u Belgiju. Profesor je uzeo kofer od čovjeka koji je došao kod njega u hotel, ali se kasnije predomislio i odlučio za povratak u SAD-u preko Argentine, budući da je bio frustriran jer nije sreo Denise.

Upravo je bio čekirao let za Miami preko Lime, Peru, kada ga je policija zaustavila u zračnoj luci u Buenos Airesu.

"Izrezali su kofer i otkrili pakete kokaina težine 2 kilograma. Bilo je nestvarno i zbunjujuće. Nikada nije ušlo u moju glavu da bi kofer mogao sadržavati išta protuzakonito."

Profesor Frampton je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora, ali mu je kazna smanjena na četiri godine.

Bio je toliko uvjeren u prevaru da je čak i nakon svog uhićenja vjerovao da je komunicirao s 'Denise'.

"Ostali zatvorenici su mi se smijali. Nisu mogli vjerovati koliko sam naivan bio."

Profesor Frampton je izgubio posao na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini i sada je u potrazi za novim radnim mjestom.

Proveo je devet mjeseci u zatvoru prije nego što je pušten na izdržavanje ostatka kazne u kućni pritvor u prijateljevoj kući u Buenos Airesu, i to zbog ozbiljnih zdravstvenih problema od kojih je patio u zatvoru.

Oslobođen je iz kućnog pritvora  i prošli mjesec preselio se u Veliku Britaniju gdje namjerava nastaviti svoja istraživanja iz oblasti fenomenologije čestica i teorijske kosmologije.