LIFESTYLE

OVO JOŠ NISTE VIDJELI Beba se rodila u netaknutoj amnionskoj vrećici

Rijetko čudo

Autor:(A. Vr.)

26.2.2015

Silas Johnson je star tek dva dana, a već je internetska zvijezda. Naime ovo nedonošće iz Los Angelesa rođeno je tri mjeseca prije termina, a ono što je sve uzbudilo jest činjenica da se rodio u netaknutoj amnionskoj vrećici, pa se liječnicima činilo kao da su porodili veliki mjehur s malom bebom unutra.

Johnson je rođen u Cedars-Sinai bolnici carskim rezom, u fetalnoj pozi dok je rukama odgurivao membranu vrećice. Liječnik je bio toliko iznenađen ovim rijetkim događajem pri porodu da ga je fotografirao mobitelom, dok je ostatak osoblja požurio provjeriti jesu li bebino disanje i otkucaji srca normalni.

Inače, vrećica je bebin dom tokom trudnoće, te je ispunjena amnionskom tekućinom kako bi očuvala bebu tokom trudnoće. Neposredno prije rođenja obično pukne - za što žene kažu da im curi plodna voda, što pak signalizira mami da slijedi porod.

U slučaju da plodna voda ne počne istjecati sama, lilječnici punktiraju vrećicu kako bi iscurina tekućina. A pri carskom rezu, kao što je bio ovaj, liječnici često punktiraju vrećicu dok rade rez kako bi izvadili bebu.

Kod vaginalnih poroda, vrećica ostaje u majci kao dio posteljice, te ne izađe van sve dok se ne ukloni i posteljica nakon poroda. No u iznimnim situacijama, dio vrećice može slijediti bebu kroz porođajni kanal.

Iako djeluje neobično, ovakvi porodi mogu biti i namjerni, pogotovo kad je riječ o nedonosšćadi. Dr. Amos Grunebaum iz New Yorka, namjerno porađa neke bebe u amnionskoj vrećici, kako bi ih zaštitio tijekom procesa poroda, što objašnjava ovako: "To štiti dijete od povreda, jer djeluje kao jastuk oko bebe".

Amnionske vrećice i pripadajuća im tekućina povezane su s posteljicom koja bebi osigurava kisik, pa čim je beba rođena, mora se izvaditi van kako bi mogla samostalno disati.

"Postoje mnogi mitovi oko ovakvog poroda. Postoje i mnogi različiti izvori u literaturi koji tvrde da ovako rođene osobe posjeduju određene moći", napominje Grunebaum. Johnsonova majka Chelsea ne brine o tome, no nakon što je vidjela doktorovu fotografiju izjavila je: "Silas, ti si posebna mala beba."

0081007-63