BIH

Treba povećati broj obnovljenih obrazovnih ustanova

U okviru EU Programa za oporavak od poplava

Autor:Srna

26.2.2015

Broj obrazovnih ustanova - obdaništa i škola koje bi trebalo da budu obnovljene u okviru EU Programa za oporavak od poplava povećan je sa inicijalno planiranih 90 na 109, čime se omogućava da više djece, nastavnika i roditelja ima koristi od obnovljenih objekata širom poplavljenih područja u BiH.

 Tokom realizacije programa, postalo je očigledno da više obrazovnih objekata nego što se pretpostavljalo nakon poplava ima potrebu za sanacijom da bi obezbijedile sigurno i savremeno okruženje za učenje, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

EU stoga svoju podršku obnovi proširuje na dodatne obrazovne ustanove i to u opštinama Banjaluka, Čelinac, Derventa, Maglaj, Olovo, Srbac i Zenica.

Ove dodatne aktivnosti EU Programa za oporavak od poplava biće provedene u okviru postojećeg budžeta Programa zahvaljujući internim prilagođavanjima i uštedama koje su do sada ostvarene u implementaciji Programa.

Sa današnjim danom, sanacioni radovi u okviru Programa već su dovršeni u 72 obrazovne ustanove - 65 školskih i sedam predškolskih objekata.

U toku su radovi na objektima 28 obrazovnih ustanova, dok radovi na devet objekata treba da počnu po završetku procesa nabavke.

Ako to vremenski uslovi dozvole, očekuje se da će radovi na obnovi u svih 109 obrazovnih ustanova koje dobijaju pomoć od EU biti dovršeni do maja.

Osim toga, broj projekata obnove komunalne infrastrukture, koje finansira EU Program, povećava se sa 100 na 130.

Ovi projekti obuhvataju sanacione radove na lokalnim putevima i mostovima, kao i na lokalnim sistemima vodosnabdijevanja i kanalizacije.

Projekti će biti provođeni posebno u ruralnim i perifernim dijelovima opština koje su bile pogođene poplavama, te će doprinijeti da se poveća broj ljudi koji dobijaju pomoć EU, kroz osiguranje boljeg saobraćajnog pristupa udaljenim zajednicama i poboljšanje usluga vodosnabdijevanja i kanalizacije, koje su bile narušene usljed šteta nanesenih poplavama.

Sanacioni radovi na 38 objekata komunalne infrastrukture - 20 mostova, 12 puteva i šest sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije već su okončani, a u toku su radovi na 41 objektu, koji će biti završeni do oktobra, kada se Program završava.