KULTURA

Plesni Njujork u Sarajevu

OSVRT Belma Čečo-Bakrač

Belma ČEČO-BAKRAČ

26.2.2015

U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu u nedelju, 22. februara 2015. godine, predstavile su se dvije izuzetne umjetnice, kompozitorice Svjetlana Bukvić i koreografkinja Kerolajn Dorfman (Carolyn). Bogato pripremljen program, koji je u prvom dijelu predstavio dva plesna performansa "Carolyn Dorfman Dance Company", a u drugom dijelu koncertno izvođenje dvije numere kompozitorice Bukvić, okrunjen je radom koji ih je doveo na ovogodišnju “Sarajevsku zimu”.

Riječ je o multimedijalnom performansu originalnog naziva "Interior Designs" (“Unutrašnji dizajn”), a rezultat je prije dvije godine započete saradnje ove dvije umjetnice. U plesnom performansu Dorfman veoma vješto spaja dvije u mnogo čemu dijametralno suprotne stvari - iskonsku umjetnost i  elektronsku muziku. Iako su već mnogi koreografi današnjice pokušali spojiti ove elemente na sceni, Dorfman je otišla mnogo dalje i time učinila da takav spoj ne ostane samo pokušaj nego da postane osebujan stilski izraz i nova estetika u teatru.

Ona istražuje ljudsko biće i njegovo postojanje, ne želi ga povezati s nekim isključivim i jedinstvenim primjerom i situacijom nego kroz apstraktno, dijelom čak i virtuelno, ona to izgubljeno ljudsko biće uspijeva na kraju pronaći u realnom svijetu.

Jasnost i čitljivost koreografske postavke s naglašenim elementima geometrijskog mizanscena i magičnom energijom plesača vodi nas u jedan nesvakidašnji, imaginarni svijet. Kao i sam Hoze Limon (Jose), čiju tehniku koreografkinja i njeguje, pokreti i koreografske rečenice teže da ostanu u svojoj što prirodnijoj formi, a impuls kroz najmanji pokret sa sobom nosi i pokreće cijeli niz novih i stvara simfoniju savršenih plesnih figura.

Uz deset svojih stalnih plesača, Dorfman je, u želji da ostane sama sebi dosljedna, angažirala i domaće profesionalne igrače i polaznike plesne radionice koju je održala. Njih ukupno sedam dobilo je tu čast da, zajedno s američkim plesačima, nastupi u sjajnoj koreografskoj postavci i da svojom igrom publiku ostavi bez daha. Da, Dorfman upravo to čini - nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Ostaje žaljenje za ovako brzim oproštajem od ove njujorške kompanije i nada da će nas u narednom periodu prestižne plesne kompanije iz svijeta češće posjećivati.