KOŠARKA

Nenada i Andriju čekam u finalu Euročelendža

KOŠARKA Elmedin Kikanović blista u dresu Jeniseja

E. JESENKOVIĆ

27.2.2015

Elmedin Kikanović možda igra i sezonu karijere. Dvadesetšestogodišnji tuzlanski centar u Euročelendž kupu bilježi prosjek od 15,7 poena, po čemu je vodeći košarkaš ruskog Jeniseja, u čijem je dresu više nego udvostručio svoj košgeterski učinak u odnosu na prije tri sezone u istom takmičenju.

- Prema statističkom učinku, ovo i jeste moja najbolja sezona. Zadovoljan sam svojim igrama, drago mi je što sam u kontinuitetu pružao dobre partije i pomogao ekipi da se plasira u narednu rundu. U Euročelendžu je ostvaren vrijedan rezultat, jer je klub prvi put u historiji prošao u četvrtfinale nekog evropskog kupa - kaže Kikanović, koji je blistao i u posljednjem kolu top 16 faze.

Poraz koji ne boli

Ubacio je 16 poena uz osam skokova, ali je Jenisej izgubio kod kuće od belgijskog Antverpena sa 85:86.

- Izgubili smo minimalno, ali smo mogli da izgubimo do 15 razlike i opet bismo prošli tako da ovaj poraz ne boli toliko - objašnjava bivši centar tuzlanske Slobode i beogradske Crvene zvezde.

U grupi L, Jenisej je vodio žestoke duele i s turskim Trabzonom, na čijoj klupi sjedi naš bivši selektor Nenad Marković, a nastupa Elmedinov reprezentativni saigrač Andrija Stipanović, također centar.

- Odigrali smo dvije zanimljive utakmice s Trabzonom, prvu smo izgubili sa pet razlike, a drugu smo dobili sa 14. Trabzon je izuzetno kvalitetna ekipa, odlično popunjena na svim pozicijama.

Dolaskom Nenada Markovića pronašli su pravu igru i bilježe odlične rezultate. Izuzetno mi je drago i zbog Andrije, koji igra sjajno. Želim im uspjeh u nastavku sezone i da se sretnemo u finalu završnog turnira Euročelendža - ističe Kikanović.

Prije toga, Jenisej će u četvrtfinalu (10., 12. i 17. mart) odmjeriti snage s njemačkim Frankfurt skajlajnersima, a Trabzon s ruskim Avtodor Saratovom. Ostali parovi su Le Man (Fracuska) - Energija (Rumunija) i Brindizi (Italija) - Nanter (Francuska).

Uspješan oporavak

Osvrnuo se Elmedin i na situaciju u našem reprezentativnom taboru, prije svega na odsustvo kapitena Mirze Teletovića, kome zbog embolije pluća predstoji šest mjeseci pauze, te na tešku povredu Nihada Đedovića, kojem su operirani ligamenti lakta.

- Čuo sam se i sa Mirzom i s Nihadom. Poželio sam im brz i uspješan oporavak, zdravlje je na prvom mjestu. Suvišno je pričati o njihovom značaju za našu reprezentaciju. Vjerujem da će biti spremni za Evropsko prvenstvo.

Mislim da bi Nihad mogao biti spreman i za završnicu njemačke lige. Ostalo je još dosta vremena do Eurobasketa i nadam se da ćemo biti u najjačem sastavu - rekao je Kikanović.

Ruse uzdrmala povreda Ponkrašova

Elmedin već godinama nastupa u Rusiji, čija će reprezentacija biti rival našim "Zmajevima" na završnici Eurobasketa u septembru u Francuskoj.

- Ruse je uzdrmala teška povreda beka UNIKS-a Antona Ponkrašova, koji je polomio ukrštene ligamente pa je njegov nastup na Eurobasketu pod znakom pitanja, a vrlo je značajan za igru njihove reprezentacije - rekao je Kikanović.

Možemo i u Eurokup

Euročelendž je treće po snazi kontinentalno klupsko takmičenje, ali Klikanović ističe da bi vodeće ekipe mogle bez problema igrati i rang više - Eurokup.

- Stvari su se dosta iskristalizirale u drugoj fazi po grupama, u kojoj je bilo dosta kvalitetnih ekipa. Prave borbe slijede u plej-ofu. Prema kvalitetu, dosta timova bi moglo bez problema igrati Eurokup i bilježiti zapažen rezultat, kao što su francuski Nanter i Le Man, Trabzon, Astana, Jenisej, Avtodor... - smatra Elmedin.