GLOBUS

Hrvatska voditeljica Pavičić-Berardini: Zbog straha od novog raka odstranila sam obje dojke

Odlučila s javnošću podijeliti svoju priču o borbi s karcinomom

Redakcija

26.2.2015

Kada je riječ o zdravlju, tuđa iskustva znaju biti dragocjena, baš kao što je i sam život. Zbog toga je hrvatska voditeljica i spisateljica Josipa Pavičić-Berardini odlučila s javnošću podijeliti svoju priču o borbi s karcinomom dojke. 

U dva operativna zahvata uklonila je zloćudnu kvržicu iz svog tijela, ali naknadno genetsko testiranje pokazalo je da spada u grupu žena s većom učestalosti mutacija BRCA1 i BRCA2 gena. To znači da je postojala velika mogućnost recidiva karcinoma. Zbog toga se odlučila na dvostruku mastektomiju u zagrebačkom Institutu za tumore. Trenutno se, uz najbliže članove porodice, oporavlja od ovog zahvata. 

- Bila bi laž reći da ne boli. Ovo je zahvat koji svaku ženu boli unutra i vani. Ali, Bože moj, kad se sve stavi na vagu, vrijedi. Znate šta možete dobiti ako to napravite i šta izgubiti ako ne - rekla je Pavičić-Berardini.

Dalje govori da osim fizičke boli, koja nije nešto što se ne može izdržati, tu je i psihička bol. Međutim, i ona je podnošljiva kad žena pored sebe svakodnevno ima muža, djecu i svoje prijatelje ta da je uz njihovu podršku sve bilo lakše.