BIH

Novi ministri u Kantonu Sarajevo: Šabić, Mandilović, Lukić, Terović, Dević, Kurteš…

SAZNAJEMO Ko su najozbiljniji kandidati za funkcije u Vladi

S. MUHIĆ

26.2.2015

Mandatar za sastav nove Vlade KS Elmedin Konaković (SDA), ako budu ispunjeni planovi njegove stranke, naredne sedmice mogao bi u skupštinsku proceduru uputiti prijedloge imena novih ministara. 

Stambena politika

Iako u strankama koje čine parlamentarnu većinu SDA, DF i BPS još razmatraju kandidate za ministre, kako saznajemo od izvora bliskih ovim partijama, mnoga imena već su poznata. 

Čedomir Lukić (SDA), dugogodišnji ministar stambene politike, u narednom mandatu, skoro je izvjesno, vodit će ministarstvo prostornog uređenja, koje treba biti formirano. Ministar saobraćaja trebao bi biti Muharem Šabić, profesor na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije, koji je u SDA od Konakovića izgubio utrku za mandatara. 

screenshot-1

Jasmin Terović, bivši direktor preduzeća ZOI '84 i čelnik SDA u Centru, najozbiljniji je kandidat za ministra privrede ili ministarstva za komunalne poslove, koje, također, treba biti formirano. Mahir Dević iz Ilijaša, direktor OŠ „Stari Ilijaš“, prema našim informacijama, dobit će jedno ministarstvo, najvjerovatnije, obrazovanja, nauke i mladih. 

screenshot-2

Što se tiče DF-a, izvjesno je da će na čelo Ministarstva zdravstva doći Milan Mandilović, dugogodišnji ljekar i član Uprave Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Također, kao najozbiljniji kandidat DF-a za ministra unutrašnjih poslova spominje se Predrag Kurteš, aktuelni ministar FMUP-a.

Borci BPS-u

Budući da će DF Ministarstvo za boračka pitanja prepustiti BPS-u, ministar će ostati Faid Hećo. 

Za većinu navedenih resora često se spominju i druga imena, ali, prema stranačkim izvorima, sva navedena skoro su izvjesna.

U SDA ogorčeni zbog podjele resora!

Kako saznajemo od izvora u SDA, mnogi utjecajni kadrovi u toj stranci ogorčeni su na raspodjelu resora. Smatraju da su prepuštanjem ministarstava zdravstva, boračkih pitanja i unutrašnjih poslova učinili previše ustupaka DF-u. Za mnoge kadrove SDA posebno je bolno što su izgubili kompletno zdravstvo po vertikali. Kako nam je rečeno, da bi makar djelimično ispravili grešku, pregovarački tim te stranke dobio je zadatak da pod svaku cijenu traži Ministarstvo za boračka pitanja. 

Kada će biti formirna vlast

I pored toga što su stranke podijelile resore, a i većinu mandata svojim kadrovima, konačan dogovor, kako su jučer utvrdili pojedini funkcioneri DF-a, nije postignut. Navodno, iako je sve dogovoreno u Kantonu, formiranje vlasti u KS DF je uvjetovao postizanjem dogovora na nivou Federacije. No, sve bi trebalo biti završeno do kraja naredne sedmice, za kada je zkaazana sjednica Skupštine KS na kojoj bi trebala biti imenovana nova Vlada KS.