BIH

Arnaut: Ukidanje "bijelog hljeba" je velika pobjeda građana

Predstavnički dom Parlamenta BiH

Autor:A. L.

26.2.2015

14:05 Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH je završena

14:00 Poslanik SBB-a Damir Arnaut, rekao je za Dnevni avaz da je ukidanje "bijelog hljeba" velika pobjeda građana.

- Činjenica je da je ovo kontinuirana politika SBB-a od osnivanja Saveza za bolju budućnost. Bez obzira na različite rasprave, kako je trebalo samo drugačije definisati "bijeli hljeb" te kako je trebalo drugačije definisati neke zvaničnike koji to mogu primati, naše opredjeljenje je da taj institut treba ukinuti. Ako bude pokušaja da se "bijeli hljeb" vrati, mi ćemo biti protiv toga- naglasio je Arnaut.

Dodao je da će sve mjere štednje SBB podržati.

- To trebaju biti opsežne zakonske izmjene i kapacitet za takve stvari ima Vijeće ministara. Oni to trebaju što prije uraditi- rekao je Arnaut.

13:35 Poslanici Predstavničkog doma su sa 27 glasova "za", četiri "protiv" i jednim "suzdržanim" glasom usvojio izmjenu zakona o plaćama kojim se ukida "bijeli hljeb", a koji je u proceduru uputio Klub poslanika SBB-a.

13:05 Iscrpljen je dnevni red današnje sjednice. U toku je petnaestominutna pauza nakon čega će poslanici glasati o svim tačkama.

13:00 Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić, rekao je da je CIK u Izvještaju nastojao potaknuti raspravu poslanika kako bi se skrenula pažnja, između ostalog, na to da nije udovoljeno ustavnoj odredbi o broju delegata u jednom klubu u Domu naroda Parlamenta FBiH.

- Potrebno je što prije formirati i Interresornu radnu grupu koja treba mijenjati zakon, a ako treba i vi ćete to procijeniti, podnijeti novi Prijedlog Izbornog zakona. Kada su u pitanju neki događaji koji imaju elemente kaznenog djela, sjetimo se kada su kutije sa glasačkim listićima doneseni pred kamere, taj slučaj se nalazi pred Tužilaštvom BiH - rekao je Mikić.

12:42  Poslanik BPS-a Zaim Backović kazao je da je potrebno pristupiti cjelovitoj, temeljnoj izmjeni Izbornog zakona kako bi se napravio radikalan progres.

- Politička mešetarenja koja se dešavaju su prestrašna i to sve zbog zakona - rekao je Backović.

12:24  Poslanik Momčilo Novaković(PDP-NDP) istakao je da je ključ Izvještaja CIK-a u njihovim preporukama.

- One su trebale da sadrže sve manjkavosti Izbornog zakona kako bi mogla djelovati Interresorna radna grupa. Očekujem da će CIK aktivno učestvovati u radu te grupe i imati ključnu ulogu kada se radi o izmjenama zakonskih odredbi koje su podložne zloupotrebi- kazao je Novaković.

12:11  Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma pohvalila je rad članova Centralne izborne komisije i Izvještaj o provođenju Općih izbora 2014. Između ostalog je kazala da spada u red onih žena koje vrijeđa kvota.
- Trebamo se zapitati zašto nema žena u politici. Nema ih, jer žene ne podržavaju žene. Ja sam za to da u vlasti budu izabrane žene na osnovu svojih sposobnosti, a ne da bi negdje bile kvota - kazala je Krišto.

11:50 U toku je rasprava o Izvještaju Centralne izborne komisije BiH o provođenju Općih izbora 2014. godine.

11:40 Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović, pozvao je poslanike da usvoje izmjene zakona odnosno ukidanje "bijelog hljeba".

- Do ovoga su nas doveli oni koji su bili minitri tri mjeseca pa godinu dana primali punu plaću. Ne može to. Jedino se pred bh. javnošću možemo opravdati ako usvojimo ovaj zakon pa ćemo onda raspravljati o svim mjerama štednje- rekao je Džaferović.

11:30 Đonlagić je replicirajući Lovrinoviću kazao da se brisanjem člana 48 ukida "bijeli hljeb"bez obzira na to koliko se, kako je rekao, koristile teške riječi kao što su laž, obmana, igra...

- Usvajanje ovog zakona traži narod, a ne smeta da Vijeće ministara reguliše ovo pitanje jer su to procesi koji se mogu međusobno dopunjavati. Oni koji misle da je ovo laž, neka to iskažu glasanjem- rekao je Đonlagić.

11:25 Poslanik SBB-a Mirsad Đonlagić, apelirao je na poslanike da shvate ozbiljnost situacije i da glasaju za ukidanje "bijelog hljeba".

S druge pak strane, Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a BiH zatražio je da se odgodi izjašnjavanje o ovom zakonu kako bi se produžila amandmanska faza.

Lovrinović je također kazao da je ovo "igra za javnost te da se ovom pitanju treba cjelovito pristupiti".

- Ne treba da lažemo javnost da ćemo ukidanjem člana 48 ukinuti "bijeli hljeb", jer to ne možemo- rekao je Lovrinović.

11:20 U toku je rasprava poslanika o Prijedlogu zakona o izmjenama zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je u proceduru uputio Klub poslanika SBB-a, a kojim se ukida član 48 zakona odnosno ukida takozvani "bijeli hljeb".

11:15 Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma, kazao je da se nisu stekli uslovi da Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku i predložio je da prijedlog zakona ide u redovnu proceduru.

- Zakon ima ustavni osnov, ali nije usklađen sa pravnim sistemom. Mi moramo pozvati Parlament FBiH da hitno promijeni Ustav FBiH. I moram da kažem i ovo, ne može biti član Doma naroda niko ko nije član kantonalne skupštine- rekao je Džaferović.

11:05 Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto(HDZBiH), osvrćući se na zahtjev poslanika Arnauta, kazala je da poslanici te stranke neće podržati ovaj zahtjev.

- Mi ćemo predložiti formiranje Interresorne radne grupe koja će napraviti sveobuhvatan prijedlog kako bi se riješilo ovo pitanje- kazala je Krišto.

10:55 Poslanik SBB-a Damir Arnaut podnio je zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, a u skladu sa preporukama Centralne izborne komisije BiH, kako bi se riješilo pitanje popune Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. Obraćajući se poslanicima Arnaut je kazao da je prijedlog da se izbor delegata i popuna kluba izvrši sa listi kandidata za kantonalnu skupštinu, koji nisu prošli i prema broju osvojenih glasova.

- Sramota je da imamo krnji Dom naroda, da klub srpskog naroda ima 13 delegata, a da druga dva kluba imaaju 17 delegata- kazao je Arnaut.

10:45 U dnevni red današnje sjednice uvrštena je inicijativa poslanika SDA Senada Šepića kojom Predstavnički dom poziva Ministarstvo vanjskih poslova BiH, ambasade BiH u zemljama članicama EU i misiju BiH u Briselu da u roku od 15 dana obavijeste članice EU o tome da su oba doma Parlamenta BiH na sjednicama održanim 23. februara usvojili izjavu Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH.

Šepić je u obrazloženju kazao da inicijativu podnosi na tragu izjave Federike Mogerini, visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost, da će na prvom narednom sastanku predložiti aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ova inicijativa je podržana sa 23 glasova "za", četiri "protiv" i pet "suzdržanih glasova".

10:30 Sa šest glasova "za", 31 "protiv" i dva "suzdržana" glasa, poslanici Predstavničkog doma nisu podržali prijedlog odluke o Džaferovićevom razrješenju nakon čega su poslanici SNSD-a napustili sjednicu.

10:20 Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu, zatražio je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti nova tačka, a to je prijedlog odluke o razrješenju Šefika Džaferovića(SDA) sa funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma, jer se kako je rekao Džaferovićevo ime vezuje za ratne događaje i zločine počinjene nad Srbima u Vozućoj kod Zavidovića.

Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je, između ostalog, Prijedlog zakona o izmjeni zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u drugom čitanju, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB).

Suština ovog prijedloga je brisanje člana 48 pomenutog zakona, kojim se ukida takozvani "bijeli hljeb". Prema računici do koje je došao SBB, ukidanjem ove povlastice samo na državnom nivou uštedjelo bi se oko 6,5 miliona KM.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Ovim Prijedlogom se, između ostalog, primjenjuju Konvencije za objedinjavanje određenih propisa u međunarodnom zračnom prijevozu u pogledu zračnog prijevoza putnika i njihovog prtljaga te se utvrđuju dodatne odredbe kao i odredbe Multilateralnog sporazuma između Evropske zajednice i njenih zemalja članica.

Na dnevnom redu je i Izvještaj Centralne izborne komisije BiH o provođenju Općih izbora 2014. godine.