BIH

Advokatica Vidović: Azra Miletić je najpoštenija sutkinja u našem pravosuđu

Već 10 godina radi u Sudu BiH

M. Aš.

26.2.2015

Vasvija Vidović, advokatica uhapšena sutkinje Azre Miletić, kazala je za “Avaz” da Tužilaštvo BiH još uvijek nije predočilo optužbe koje se Miletić stavljaju na teret, te da je šokirana njenim hapšenjem.

- Svi su šokirani, mnoge kolege advokati, niko ne može da vjeruje da je Miletić uhapšena. Ona je najbolji sudija koji ikada radio u pravosuđu. U posljednje vrijeme je radila u Vijeću, donosila je odluka koje se nisu svidjele tužiocima. Znam da je najpoštenija sutkinja u našem pravosuđu, kaže advokatica Vidović.

Azra Miletić je rođena u Jajcu 1953. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1976. godine, a nakon pripravničkog staža i položenog pravosudnog ispita 1.4. 1978. godine imenovana je za sutkinju Opštinskog suda u Lukavcu.

U novembru 1985. godine imenovana je za sutkinju Višeg suda u Tuzli (sada Kantonalni sud), gdje je radila na poslovima prvostepenog, a zatim drugostepenog krivičnog referata. U ratnom periodu (1992.-1995.) imenovana je u Vrhovni sud Republike Bosne i Hercegovine, Odjeljenje u Zenici, vijeće u Tuzli.

U periodu od 1996. do 2000. godine bavila se privatnom praksom radeći kao advokat. Posebno se angažovala na radu u nevladinim organizacijama, a u NVO Forum građana Tuzle vodila Odbor za zaštitu ljudskih prava. U tom periodu vodila je i niz projekata vezanih za promociju i edukaciju u oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda, sadržanih u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i implementaciji Aneksa VI Dejtonskog sporazuma. Također, je vodila i više projekata na implementaciji Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, posebno za povratnike na područje Bijeljine. Kao uspješan lider u nevladinom sektoru 1997. godine, u organizaciji USAID-a, završila je jednomjesečnu edukaciju u Čikagu, SAD za liderstvo u nevladinom sektoru.

Od 2000. do 2004. godine radila je, kao zamjenik tužioca, u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.Za vrijeme tužilačkog mandata bila je član Predsjedništva Udruženja tužilaca Federacije BiH.

U oktobru 2004. godine je imenovana za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine, prvo na prvostepeni krivični referat, a zatim, 2005. godine raspoređena u Apelaciono krivično odjeljenje, gdje i sada obavlja sudijsku dužnost.

Rješenjem Ministra pravde Bosne i Hercegovine imenovana je u Tim za praćenje primjene krivičnog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.