CRNA HRONIKA

Samir Šečić za paljevinu automobila optužuje ministra Zukana Heleza

Nakon što je u Bugojnu zapaljen automobil nezavisnog vijećnika Općinskog vijeća

M. Mulaosmanović

25.2.2015

U Bugojnu je noćas sat i po iza ponoći zapaljen automobil Volvo, vlasništvo nezavisnog vijećnika u Općinskom vijeću Bugojno Samira Šečića, koji je bio parkiran u njegovom dvorištu ispred porodične kuće.

- Nakon što su obaviješteni, službenici policije izašli su na mjesto događaja, osigurali područje i izvršili uviđaj. Požar na vozilu ugasili su pripadnici Vatrogasne jedinice. U toku su aktivnosti na otkrivanju uzroka ovog požara, odnosno utvrđivanju  činjenica o tome postoje li elementi krivičnog djela ili su neki drugi uzročnici u pitanju - kazao je Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBK-a.

ovo-nije-prvi-napad-na-secica

Šećić, pak, tvrdi da je ovo otvoreni napad na njega, njegovu porodicu i imovinu, a da iza svega stoji ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH Zukan Helez. 

- Tvrdim da je ovaj napad apsolutno politički motivisan, a iza njega stoji Helez. Na Općinskom vijeću Bugojno je u toku reorganizacija općinske većine, čime Helezova grupa gubi kontrolu nad nizom javnih preduzeća u Bugojnu, kazao je Šečić, te dodao je ovo "poruka i ostalim vijećnicima čija ruka čini natpolovičnu većinu u Vijeću".

img-20150225-122020-resized-800

- Ne tvrdim da je Helez lično nosio kantu benzina, ali je jasno vidljiv rukopis i metoda koja je svojstvena ljudima bliskim njemu po raznim osnovama. Neposredni izvršilac je ovdje potpuno sporedan, jer je u pitanju uvođenje općeg nasilja, te atmosfre straha, a sve u cilju ostvarenja političkih ciljeva, koji podrazumijevaju zaustavljanje većine u Vijeću koje je u toku, tvrdi Šečić.

u-toku-istraga-2

Inače, utemeljenje za ove tvrdnje Šečić nalazi u tome što ovo nije prvi napad na njega. On je, naime, u maju bio žrtva "razbojničkog prepada" iza kojeg je i tada, kako tvrdi, stajao Helez.

- Izvršioci tog napada su bile osobe bliske Helezu, odnosno njegov sestrić Elvis Tukar, rođak Halil Ugarak i Sevdalija Hasanović, s kojim je interesno povezan, jer mu je Helez preko ministarstva prebacivao novac, a za što postoji relevantna dokumentacija, pojasnio je Šečić, te dodao da je taj postupak u toku, te da je policija proslijedila krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu SBK-a.

na-vozilu-pricinjena-steta

Šečić je na kraju dodao da je duboko zabrinut za svoju, kao i sigurnost svoje porodice, te da se obraćao i ranije policiji od koje je tražio obezbjeđenje.

Pokušali smo telefonom kontaktirati i ministra Heleza. Međutim, njegov mobilni telefon je bio nedostupan za naše pozive.